Weingut Thörle Hölle Spätburgunder 2019, groot potentieel

Hoe mooi kan een Spätburgunder zijn van Weingut Thörle uit de regio Rheinhessen? Die vraag stelde ik mijzelf voorafgaand aan het proeven van deze wijn.

De gebroeders Thörle bezitten een areaal aan wijngaarden van 19 hectare die ze met de hand bewerken. De wijngaarden van Thörle rondom het plaatsje Saulheim in de regio Rheinhessen zijn gelegen op kalkrijke bodems. Wijnen van Thörle staan vaak bij mij op de proeftafel. Ditmaal is het de beurt aan één van de topwijnen van dit Weingut uit Rheinhessen.

Deze Spätburgunder komt van de Lage Hölle. De toplocatie Hölle is een op het zuiden gerichte heuvel, waar de stokken op een hoogte van 150 tot 230 meter staan. Een bodem van kalkrijke leem, kalkmergel met ijzeroxide, kalkhoudend grind en zeezand zorgen voor een mineraal karakter van de wijnen. Na de spontane vergisting van ruim 2 weken vindt de houtrijping plaats. Dit gebeurt in Franse barriques waarvan 40 procent nieuw is en 60 procent gebruikt. Die houtrijping duurt 18 maanden, waarna de wijn ongefilterd wordt gebotteld.

Weingut Thörle Hölle Spätburgunder 2019

Geconcentreerd en intens granaatrood in het glas. In de rand iets bleek weglopend.
Een aardse neus. Geuren van een herfstbos, natte wol en iets leer. Wat animaal. Confituur en donkere honing. Fruitaroma’s van zwarte bessen en rijpe kersen. Een fijne vanille toon. Een complexe neus, waarin je gaandeweg steeds meer ontdekt.
Vol en tanninerijk in de eerste aanzet. Cacao, bittere chocolade en zoutige salmiak. Donker, sappig fruit. Rond, gelaagd en complex van smaak met een subtiele minerale frisheid. Een tikje donker/gesloten. Wat kruidige warmte in de lange afdronk. Zonder meer een indrukwekkende wijn!

Een geweldige Spätburgunder van de gebroeders Thörle! De wijn heeft wat lucht nodig; ik heb deze Hölle een uur van tevoren gekaraffeerd. Naarmate de wijn langer open stond, werd het smaakpalet rijker en meer gelaagd. Een wijn met een groot rijpingspotentieel. Drinken nu tot zeker 10 jaar verder.

Score voor de Hölle Spätburgunder 2019 van Thörle: 17,8 punten.

Verschillende wijnen van Thörle zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijskaartje wat aan deze fles hing: € 54,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *