Weingut Thanisch in Lieser, wit, rosé en rood van de Moezel

Weingut Thanisch laat zien én proeven dat er uit het Moezel gebied niet alleen goede Riesling wijnen komen. Een verslag van mijn bezoek en proefnotities.

Thanisch is gevestigd in Lieser (Mittelmosel). Het is belangrijk de vestigingsplaats erbij te vermelden, want er zijn meerdere Weingütern in het Moezelgebied met de naam “Thanisch” in zich. Sinds 2001 zwaait  Jörg Thanisch de scepter over dit Weingut in Lieser. Thanisch heeft ongeveer 8 hectare aan wijngaarden. Het overgrote deel is (natuurlijk) aangeplant met de Riesling druif, maar er zijn ook nog andere rassen te vinden waar wijn van wordt gemaakt.  Die rassen zijn: Grauburgunder, Weissburgunder, Chardonnay, Dornfelder en Spätburgunder.  Thanisch heeft wijnen op verschilende kwaliteitsniveau’s. De Grosses Gewächs (GG) wijnen komen van de Lieserer Niederberg-Helden.

 Bij de vinificatiemethode maakt Thanisch gebruik van spontane  vergisting. Door te kiezen voor deze natuurlijke vergisting kan het gistingsproces tot ver in het voorjaar voortduren. De wijnen krijgen door dit proces veel diepgang en intensiteit.  

We werden vriendelijk ontvangen en rondgeleid door Petra Thanisch. Eerst een bezichtiging van de indrukwekkende oude kelder, waar zich vele oude flessen bevinden (de oudste dateert van 1933). Daarna naar de grote wijnmakerij, waar zich de gistingstanks bevinden. Zowel ronde tanks als vierkante. Voor die vierkante tanks is gekozen omdat deze minder ruimte in de wijnmakerij innemen. Het bedrijf maakt een moderne en strak georganiseerde indruk.  

Proeverij

Dan is het tijd voor een “speeddate” proeverij, onder leiding van de enthousiaste en deskundige Petra. Ik zeg “speeddate” omdat ik vind dat je tijdens dit soort proeverijen slechts een globale eerste indruk krijgt van de wijnen. Echt “doorproeven” is er niet bij. Daarnaast vind ik dat je toch enigszins beïnvloedbaar bent door de hele ambiance. Enkele notities:

 Weissburgunder 2019 is een lichte, makkelijke wijn met veel fruitigheid. Wijn voor alledag.

 Chardonnay 2019, best bijzonder om Chardonnay uit de Moezel te drinken. Deze is fris en correct met lichte zuren en fraicheur.

 Tribute Grauschiefer Riesling 2019 heb ik later “zu Hause” in alle rust tot mij laten komen. De uitgebreide proefnotitie lees je hieronder.  Hetzelfde geldt voor de Spätburgunder rosé uit 2019.

het mooie proeflokaal

Riesling 2018 versus 2019

 Een uitstekende indruk maakte de Lieserer Niederberg Helden Alte Reben Riesling 2018 en 2019. Deze twee wijnen gaven ook het verschil in die twee jaargangen onmiskenbaar aan. Het warme 2018 is vol, rijk en voorzien van rijp fruit. De 2019 is frisser, kruidiger en spannender. Volgens Petra is 2019 typisch Riesling; een jaar waarin de karaktereigenschappen van deze edele druif optimaal tot uitdrukking komen.  Ik vond deze wijnen niet veel onderdoen voor de daarna geproefde Grosses Gewächs Riesling van Lieserer Niederberg-Helden uit 2018. De GG heeft wel iets meer verfijning in de smaak.   

We maakten een overstap naar een meer zoete wijn met het proeven van de Brauneberger Juffer Spätlese2018.  Elegant, fijn zoetig met toch ook wat spanning. 

Over naar rood! De Spätburgunder 2018 maakte een prima indruk. Een heerlijke zachte ronde wijn met de nodige volheid in zich. Verleidelijke, wat fluwelige smaak.  Daarna volgde de houtgerijpte Spätburgunder uit het jaar 2017. Dit is toch een compleet ander jaar dan 2018, de houtrijping was goed gedoseerd maar de body van de wijn was wat fragiel. Ben benieuwd hoe deze wijn zich ontwikkeld.

Zoals gezegd, hieronder een tweetal proefnotities van wijnen die ik later thuis op de proeftafel heb gezet.  

Thanisch Tribut Grauschiefer Riesling 2019

 Een fonkelend heldere, licht goudgele kleur met een gemiddelde intensiteit. Pure en zuivere “Riesling neus”. Citrusfruit, kruisbes, gele appels en een snufje honing. Iets floraal en kruidig. Open en breed. Tintelend op de tong. Gele grapefruit, limoen en citroen. Mint. Hoge, knisperende zuren en licht zoutige mineralen. “Spritzig”, dorstlessend met een fijn kruidje.   

Dit is een frisse, levendige Riesling. Sappig, strak en spannend. Een heerlijk glas. Totaal 15 punten. Goed voor een bronzen medaille!   

Thanisch Spätburgunder rosé 2019        

Een heldere, lichte zalmrosé kleur. Provencaals gekleurde rosé uit de Moezel! De kleurintensiteit is dan ook licht: 1,5 uit 5. De neus is delicaat, fris en een tikje ziltig. Fruitaroma’s van aardbeien en rode appels. Natte kalk,” mineralisch”. Geurig en open. In de mond lichte crispy zuren die voor een precies gedoseerde frisheid zorgen. Verfijnde bitters van rode grapefruit en limoen. Licht tintelend. Een piepklein restzoetje maakt het af.

Verfrissende rosé met een evenwichtige smaak. Een goede balans tussen zuren, bitters en het zoetje.  Goed gemaakt. Rosé uit de Moezel laat van zich horen! Bovendien een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.  Totaal 14,8 punten. Goed voor een bronzen medaille! 

Met een goed gevoel én flessen wijn vertrokken wij weer uit Lieser. Later zal ik nog meer wijnen van Thanisch op de proeftafel zetten en reviewen.  
Verschillende wijnen van Thanisch zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

Entree bij Thanisch in Lieser

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #thanisch #mosel #riesling #deutscheweine       

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *