Weingut Stadt Krems Grüner Veltliner Lössterrassen 2019, een frisse en slanke wijn

Grüner Veltliner en Oostenrijkse wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik proef een fijne wijn van de gemeente Krems.

Weingut Stadt Krems maakt al wijn sinds 1452. Het domein is gelegen in de deelstaat Niederösterreich en de eigenaar is de gemeente Krems. Men heeft zo’n 43 hectare aan wijngaarden die gelegen zijn op zuidelijk geöriënteerde terrasvormige hellingen, rondom de stad Krems an der Donau. Het Weingut produceert wijnen onder een certificaat wat staat voor duurzaam produceren in Oostenrijk. Ze zijn goed bezig bij Stadt Krems want onlangs werd wijnmaker Fritz Miesbauer door het Oostenrijkse tijdschrift Fallstaff uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar in Oostenrijk!

Niederösterreich ligt in het noordoosten van Oostenrijk. Het klimaat heeft hier continentale trekjes met koude winters, warme zomers en een droge en vaak zonnige herfst. De rivier de Donau heeft een regulerende en matigende invloed op het klimaat. De bodem in deze streek bestaat uit de verweerde oergesteentes gneis, schist en ambifoliet, met daaroverheen een laag zanderige löss, afkomstig van de Alpen.

De wijn die ik proef is volledig gemaakt van dé Oostenrijkse witte druif Grüner Veltliner en heeft een licht alcoholgehalte van 12 procent. De bekende schroefdop met de Oostenrijkse vlag sluit de fles af.
Deze wijn is verkrijgbaar bij Wijnkoperij Okhuysen. Ik zie dat momenteel de nieuwe oogst 2020 in het assortiment staat voor een prijs van € 8,50 per fles.

Weingut Stadt Krems Lössterrassen 2019

Een heldere, bleekgele kleur met een flinke groene tint erin. De kleur heeft een lichte intensiteit van 1,5 op een schaal van 5.
De zuivere neus heeft mooie fruitaroma’s van ananas, peer en kruisbes. Appelcompote. Iets zuivel en wat natte kalk.
Iets tintelend op de tong. Rond en fris van smaak met prominente zuren die een fijne frisheid geven. Gele grapefruit en reine-claude. Een wit pepertje in de afdronk.

Een slanke, frisse Grüner Veltliner met een licht kruidige touch. Plezierige wijn, ook goed als aperitief te gebruiken.

Score voor de Stadt Krems Grüner Veltliner Lössterrassen 2019: 14,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *