Weingut Dönnhoff Tonschiefer Riesling trocken 2018, sprankelend en spatzuiver

Riesling van een toonaangevende producent uit het Duitse wijngebied Nahe. Het levert een schitterende wijn op.

Weingut H. Dönnhoff is gelegen in het plaatsje Oberhausen. De familie Dönnhoff is hier al zo’n 250 jaar verbonden met het maken van wijn. Het wijnhuis is al driemaal uitgeroepen tot “Winzer des Jahres” en daarmee staat het huis op eenzame hoogte. Dönnhoff bezit 28 hectare aan wijngaarden, waarvan 80 procent beplant is met Riesling. De overige 20 procent is voor de Weissburgunder en Grauburgunder, elk 10 procent. De leeftijd van de wijnstokken varieert tussen de 15 en 65 jaar oud.
Dönhoff is lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter). In de wijngids (editie 2020) van Gerhard Eichelmann scoort Dönhoff het maximale aantal sterren.

De Nahe is een zijrivier van de Rijn. De rivier stroomt bij de stad Bingen in de “grote” Rijn. De heuvelrug van de Hunsrück zorgt voor een natuurlijke bescherming tegen koude winden uit noordelijke richtingen. Het gebied heeft daardoor een relatief mild klimaat met weinig neerslag. De Nahe heeft een wijnareaal van ruim 4.000 hectare. Geologisch gezien is het gebied bijzonder gevarieerd, door een turbulent vulkanisch verleden. De bodem bestaat o.a uit kwartsiet, leisteen, vulkanisch porfier, (bont)zandsteen, löss of leem. Deze veelzijdigheid maakt een groot aanbod van druivenrassen en wijnstijlen mogelijk. Vele druivenrassen voelen zich dan ook thuis in de Nahe: Riesling, Müller-Thurgau, Kerner, Silvaner, Weissburgunder, Grauburgunder, Dornfelder, Spätburgunder en Portugieser. Riesling is de belangrijkste druif in het gebied.
In het “Bereich” Nahe is de verhouding tussen de productie van witte en rode wijn ongeveer 75 om 25 procent.

Ik proef de Tonschiefer (klei-leisteen, grijs/zwarte klei) Riesling uit het jaar 2018. Een wijn afkomstig van de wijngaard Oberhauser Leistenberg. De stokken hier zijn 25-30 jaar oud en de opbrengst staat op 45 hl/ha. De wijn is vergist en gerijpt in stalen tanks en/of grote eiken vaten (dit wijzigt per oogstjaar). Alcoholpercentage is 12,5 procent en de fles kan worden geopend door een draai aan de schroefdop…

Weingut Dönnhoff Tonschiefer Riesling trocken 2018

Een zuivere en heldere, licht strogele kleur.
De neus doet veel beloven. De frisheid spat er vanaf. Fruitaroma’s van granny smith appels, ananas en grapefruit. De geur van natte stenen. Ook wat rokerigheid wat neigt naar vuursteen. Aroma’s die doen denken aan mineralen.
Op de tong sappig, zoutig en iets tintelend. Knisperende zuren die iets straf overkomen. Gele grapefruit, groene en gele appels. Intens en vol van smaak met een geweldige spanning tussen de zoutige mineralen en de crispy zuren.

Een wijn om van te watertanden! Sprankelende, spatzuivere Riesling. Echt heel goed. Een hoog niveau, ik ben dan ook benieuwd hoe de hogere wijnen (Grosses Gewächs) van Dönnhoff zich presenteren. Een slimme keuze!

Een zeer sterke score voor deze schitterende Riesling: 16,5 punten.

Verschillende wijnen van Dönnhoff zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ter indicatie: deze mooie Tonschiefer Riesling heeft mij € 18,50 gekost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *