Weingut Bernhart Spätburgunder 2018, alles klopt.

Je hebt wel eens van die wijnen waarbij alles in elkaar past, alles klopt. Deze Spätburgunder uit de regio Pfalz is er zo ééntje.

Weingut Bernhart ligt in het dorpje Schweigen (regio Pfalz), vlak tegen de Franse grens. De wijngaarden, die zowel op Duitse als op Franse bodem liggen, hebben een oppervlakte van 21 hectare. De belangrijkste aangeplante druivensoorten (volgens Eichelmann) zijn: Spätburgunder (26%), Riesling (18%), Weissburgunder (17%), Grauburgunder (10%) en Chardonnay (5%).

Sinds 2004 is Weingut Bernhart lid van de VDP (Verband Deutscher Prädikats und Qualitätsweingüter). Deze vereniging heeft ongeveer 200 leden en stelt zich (kort gezegd) ten doel de kwaliteitsnorm van Duitse wijnen naar een hoger niveau te brengen. Wil je meer weten over de classificatie die de VDP hierbij hanteert, klik HIER.

In de bekende wijngids Eichelmann (2020) wordt Weingut Berhart onderscheiden met ****, wat staat voor “hervorragende Erzeuger”.

Deze Spätburgunder is de basiswijn van het huis, een Gutswein. De wijn wordt samengesteld van druiven van verschillende wijngaarden rondom Schweigen en Weißenburg. Na de alcoholische vergisting op roestvrijstalen tanks volgt een gedeeltelijke rijping van 20% van de oogst op gebruikte barriques van 2 à 3 jaar oud. Het overgrote deel (80%) rijpt op grote houten foeders van 1.200-2.400 liter. De houtrijping is ongeveer 10 maanden en daarna vindt de botteling plaats.

Ik was extra nieuwsgierig naar deze wijn. Waarom? Omdat de wijn tijdens het Perswijn Wijnconcours 2022 een tweede plaats had behaald in de categorie Spätburgunder tot 15 euro. Dat schept verwachtingen…

Weingut Bernhart Spätburgunder 2018

Een heldere, robijnrode kleur met een intensiteit van 2 uit 5. In de rand bleek uitwaaierend.
Heerlijke neus met mooie, zuivere aroma’s. Iets leer, oosterse kruiden, vanille en paddenstoelen. Donker fruit van kersen en frambozen. Open en aards, geen “stalletje”.
Rond en fluwelig/zalvend in de mond. Zachte tannine. Salmiak, zoethout, zwarte peper, pure chocolade. Wat kruidig. Rijpe zwarte kersen in overvloed. Vrij uitgesproken van smaak. Vol en gelaagd met een fijne houttoets.

Een verleidelijke, toegankelijke Spätburgunder. Alle geur- en smaakelementen zijn mooi gedoseerd en complementair aan elkaar. Het klopt gewoon. Hier word ik blij van!

Score voor de Spätburgunder van Weingut Bernhart: 16,3 punten.

De wijnen van Bernhart zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Een fles van deze wijn wisselt voor de prijs van € 13,50 van eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *