Waterval Cinsaut Pinotage 2020, donkerrood met weinig frisheid

Uit de “Waterval serie” proef ik nu een rode variant: een blend van Cinsaut en Pinotage.

Het Zuid-Afrikaanse Waterval heeft een zestal verschillende wijnen in de supermarkt staan. Eerder heb ik twee witte wijnen en een rosé de proeftafel laten passeren. Van deze wijnen maakte de Pinotage rosé de beste indruk. Ik ga mij nu richten op de rode wijnen en start met een blend van Cinsaut en Pinotage. Een mix van druivenrassen die je vaak tegenkomt in Zuid-Afrikaanse wijnen.

De druivenrassen in deze blend houden elkaar in evenwicht: 50 procent Cinsaut en 50 procent Pinotage. Het grappige is dat de Pinotage druif is ontstaan uit een kruising waar de Cinsaut (naast de Pinot Noir) een rol in heeft gespeeld. De Cinsaut zelf is een oud mediterraan ras met als bakermat Languedoc-Roussillon en de Rhône. Tegenwoordig zie je deze druif in veel “warme” wijngebieden staan. Deze blend van Waterval heeft 13,5 procent alcohol.

De wijnen van Waterval zijn verkrijgbaar bij supermarktketen Jumbo. Alle (6) wijnen bevinden zich in een voor veel consumenten populair prijsniveau: een fles kost u € 4,99. Let op de aanbiedingen!

Waterval Cinsaut Pinotage 2020

Een redelijk diepe robijnrode kleur. Intensiteit van de kleur is 3,5 uit 5. In de rand purperrood uitwaaierend.
De neus geeft geuren van leer, een asbak en nat kreupelhout. Fruit van zwarte bessen. Kruidig met iets mint.
Een filmend mondgevoel in de eerste aanzet. Zwarte peper, iets bittere chocolade, caramel, laurierdrop en lauwe koffie. Een “donkere” smaak met het fruit van bramen en bessen. Drogend in de mond met een scherp zuurtje op de achtergrond wat zorgt voor een onsamenhangend smaakpalet. Wat dun van body met weinig lengte.

Deze rode wijn van Waterval kenmerkt zich door een donkere, wat kruidige smaak waar helaas weinig frisheid en body in zit. Ik adviseer de wijn lichtjes te koelen.

Score voor de Waterval Cinsaut Pinotage: 11,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #jumbo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *