Von der Mark-Walter Spätburgunder 2018, vriendelijk rood uit Baden

Een samenwerking tussen twee vrienden leidt tot deze fijne Spätburgunder uit de regio Baden.

Die twee vrienden zijn oenoloog en Master of Wine Jürgen Von der Mark en  Weinakademiker Guido Walter. De twee heren hebben een project opgestart om betaalbare wijnen te maken met persoonlijkheid en authenciteit.

De druiven voor deze wijn vinden hun oorsprong bij wijnboeren in Ortenau, een belangrijke subregio in Baden. Deze subregio is gelegen aan de flanken van het Zwarte Woud en beslaat het gebied wat begint iets ten noorden van het kuuroord Baden-Baden en loopt tot vlak onder de Zuid-Duitse stad Offenburg. De beide heren zien toe op het werk in de wijngaarden en bepalen het oogstmoment van de druiven. De verwerking van de druiven tot een wijn vindt plaats op het wijngoed van Jürgen von der Mark. Jürgen heeft een grote reputatie en hij is een begrip in Baden. Zijn wijngaarden bevinden zich aan de Tuniberg, iets ten zuiden van een andere subregio in Baden: Kaiserstuhl.

Deze Spätburgunder is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Er hangt een prijskaartje aan van € 9,95.

Von der Mark-Walter Spätburgunder 2018

Een heldere, robijnrode kleur met een gemiddelde intensiteit. Bleekrood uitwaaierend in de rand.
In de neus fruitaroma’s van kersen en frambozen. Wat aards/schimmelig, paddenstoelen en zuivel. Rode rozen. Een lieflijke, geparfumeerde neus, maar niet weelderig.
Licht drogend op de tong met iets bitterheid. Rode bessen, zoethout, iets salmiak, wat pure chocolade en caramel. Frisse, prominente zuren die de smaak in belangrijke mate beheersen. Medium vol en sappig. Wat warmte in de afdronk, waarin zich ook een restzoetje manifesteert.

De heren Von der Mark en Walter hebben er een vriendelijk glas rood van weten te maken. Misschien iets te vriendelijk want helemaal “om” ben ik ook weer niet. Rond en vrij soepel van smaak met een aardige fraîcheur door de zuren. Nu op dronk en zo’n 3 jaar goed houdbaar.

Score voor de Spätburgunder Von der Mark-Walter: 13,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #baden #ortenau #spatburgunder #deutscheweine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *