Vitalonga Chardonnay 2016, rond, vol, weelderig

Van het uitstekende Italiaanse wijnhuis Vitalonga proef ik de Chardonnay. Een rijke wijn.

Tenuta Vitalonga is gelegen in de omgeving van het plaatsje Ficulle in de regio Umbrië. Vitalonga produceert rode, rosé en witte wijnen. De aangeplante druivenrassen in de wijngaarden van Vitalonga zijn divers; naast de Italiaanse Montepulciano en Sangiovese staat er ook Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De wijngaarden van Vitalonga hebben een oppervlakte van circa 25 hectare en liggen op een hoogte tussen de 350 en 450 meter.
Vitalonga is sinds 2018 biologisch gecertificeerd.

Eerder hebben een tweetal rode wijnen van Vitalonga plaatsgenomen op mijn proeftafel. Die wijnen maakten een uitstekende indruk. Wil je daar meer over lezen, klik dan HIER en/of HIER.
Deze 100 procent Chardonnay heeft een korte houtrijping ondergaan van ongeveer 2 maanden op Franse eikenhouten vaten en daarna nog enkele maanden flesrijping.

Voor kwaliteitswijnen uit Umbrië verwijs ik u graag naar Umbriawijn.nl. De wijn(web)shop heeft een uitgebreid assortiment van meer dan 80 wijnen uit deze streek. Daarnaast kunt u ook terecht voor andere delicatessen uit Umbrië, zoals olijfolie, truffel producten, risotto, pasta, balsamico etc.
Een echte “Umbrië” specialist dus!
Prijsindicatie voor deze wijn: € 11,95.

Vitalonga Chardonnay 2016

Een heldere kleur die er wat citroengeel uitziet. Hangende tranen in het glas.
De neus opent zich goed. Tropische fruitaroma’s, peer en ook wat florale geuren (hyacint). Honing. De houtrijping geeft een heel lichte vanille touch.
Wat mollig en stroperig in de mond. Fruitsmaken van perzik, meloen en rijpe mango. Fruit uit de tropen heeft duidelijk de overhand. Zachte zuren, fijn kruidig, rijk en vol van smaak. Vrij krachtig door het rijpe fruit. Toch is dat rijpe fruit niet overdadig en komt het niet te zoet over.

Ronde, volle Chardonnay met een kruidig accentje. Weelderig, voluptueus en mediterraan. Een stukje gorgonzola erbij maakt het allemaal nog mooier…

Een prima score voor deze rijke Chardonnay: 15,4 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #italiaansewijn #chardonnay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *