Vita Vinea Kisi 2016, Kakheti, Georgië

Vita Vinea Kisi
Wijnland Georgië heeft veel te bieden. Daar zijn wij inmiddels wel achter gekomen. We proeven een “amber” wijn en zijn weer aangenaam verrast.

Deze Georgische wijn is gemaakt volgens de qvevri-methode. Een zeer oude en beproefde methode van wijn maken. U kunt in het artikel van wijngek Martin lezen, hoe deze methode van wijn maken in zijn werk gaat, klik HIER.

Het vergisten in de qvevri heeft voor het maken van de Vita Vinea Kisi 6 maanden geduurd.
De Kisi druif, waar deze wijn van gemaakt is, is een oeroude inheemse druif. Het is ook een druif die zeer goede resultaten oplevert met de gebruikte qvevri vinificatie methode.

Wijnmaker bij Vita Vinea is de ambitieuze Temuri Dakishvili. De wijngaarden van Dakishvili zijn kleine familie wijngaarden in het dorp Shalauri nabij de stad Telavi in het oostelijk deel van Georgië. Er wordt zowel met traditionele (Cabernet Sauvignon) als met inheemse (Kisi, Saperavi, Rkatsiteli) druiven gewerkt.

Ghvino is dé specialist als het gaat om mooie, karakteristieke en opvallende wijnen uit Georgië. Deze Vita Vinea Kisi kunt u bij Ghvino aanschaffen voor de prijs van € 15,95.

Vita Vinea Kisi 2016

De kleur is helder en fonkelend diep goudgeel/amber. In de rand bleekgoud uitlopend.
Een elegante neus van gedroogd fruit van pruimen en abrikozen. Maar er zit nog veel meer in: leer, marmoleum, honing, beetje menthol en iets kaneel en pruimtabak. Tot slot wat florale geuren. Al die geuren zijn overigens niet uitbundig aanwezig, maar wel verfijnd en subtiel.
Deze “amber” wijn kenmerkt zich in de smaak door aardig wat tannines op de tong, door de inweking van de schillen in de qvevri. Kruiden, noten, het neigt in de verte iets naar medium droge sherry. Vol en krachtig van body. Gepeperd, gedroogd fruit en bloemenhoning. Vrij aromatisch met een licht zoete hint. Alles eindigt in een warme afdronk.

De Vita Vinea Kisi is een prachtige, pure qvevri wijn. Gebalsemd rond en krachtig in de mond. Een ervaring om dit te proeven. Ik adviseer de wijn heel licht te koelen, tot een graadje of 16-17.
Deze wijn haalt net geen medaille (we moeten streng zijn) maar een aanrader is dit absoluut!

Score: 16,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2025.

Vita Vinea Kisi

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ghvino #qvevri #kakheti #kisi