Vinoterra Saperavi Selection 2009, Kakheti, Georgië

Qvevri

Een Georgische wijn gemaakt volgens een traditionele techniek, genaamd “qvevri”. Wat betekent dat?


Qvevri is het Georgische woord voor de grote aardewerken vaten die essentieel zijn in het proces. In de grotendeels ingegraven qvevri´s (soms groot genoeg om een volwassen mens in te herbergen) worden de geoogste druiven – met schil en pitjes en al – dagenlang geroerd. Dit gistingsproces kan tot wel veertig dagen duren. Uiteindelijk ontstaat er op de wijn een laag van druivenresten. Dan gaat tot het voorjaar de deksels op de qvevri. Gedurende dit proces zakken de druivenresten naar de bodem van de qvevri en filteren op een natuurlijke wijze de wijn. Wanneer de wijn `bevrijd´ wordt is hij kristal helder en klaar om te drinken.

Deze Vinoterra van producent Schuchmann Wines is gemaakt uit de Saperavi druif van 30 tot 50 jaar oude stokken. Geen houtrijping en 13 procent alcohol in de fles.

Geowine.nl heeft zich volledig gespecialiseerd in de import en verkoop van allerlei soorten wijn uit Georgië. Dit land wordt ook wel de “bakermat van de wijn” genoemd.
Voor € 19,95 wordt u eigenaar van deze bijzondere wijn uit Georgië.

Vinoterra Saperavi Selection 2009 (Qvevri)

Een kleur die zwarte inkt benaderd. Zeer diep en ondoorzichtig. Vol en donker in de rand.
Zeer aromatisch in de neus. Donker fruit, leer en dikke zwarte aarde. Bessenconfiture, peper en wat rokerig. Intens, complex en open.
Wat droog en streng op de tong. IJzerig en wat stroef. Tanninerijk. Geconcentreerd dik sap van zwarte kersen en bessenfruit met een stevige zuurgraad.
Een stoere, robuuste en wat boerse wijn. Geen makkelijke doordrinker maar ééntje om rustig van te genieten. Uitstekende kwaliteitswijn uit Georgië!

Totaal 16,3 punten. Drinken nu tot 2023.

Ed