Vinoterra Saperavi 2015, Kakheti, Georgië

Vinoterra Saperavi
Uit Georgië komen volle, robuuste wijnen gemaakt van de Saperavi druif. Deze Vinoterra is hierop geen uitzondering.

Vinoterra is een merknaam van Schuchmann Wines, een grote producent in Georgië. Het district Kvareli, waar deze wijn vandaan komt, is gelegen in het oosten van wijnland Georgië, in de regio Kakheti.

De Saperavi is zo’n beetje dé succesvolle blauwe druif van Georgië. De druif is een teinturier: zowel de schil als het vruchtvlees zijn blauw van kleur. De wijnen van de Saperavi hebben vrijwel altijd een zeer diepe kleur.

De Saperavi druiven van deze wijn zijn afkomstig van wijnstokken die een leeftijd hebben tussen de 30 en 50 jaar oud. De Vinoterra Saperavi is gemaakt volgens de aloude Qvevri-methode. Wat dat precies inhoudt, kunt u HIER lezen. De vergisting in de Qvevri heeft 21 dagen geduurd.

Na deze vergisting heeft er een houtrijping plaatsgevonden in Franse barriques voor de periode van 12 maanden. De wijn heeft 13,5 procent alcohol, niet overdreven veel dus. Voor de botteling is geen filtratie toegepast. Gebotteld in een zware fles, zoals dat wel vaker het geval is bij Georgische wijnen.

Ghvino is de specialist van ambachtelijke authentieke wijnen uit Georgië. Een prachtig assortiment, waaronder ook zogenaamde “amber” wijnen en wijnen uit de Saperavi.
De Vinoterra Saperavi heeft een verkoopprijs van € 16,45 en dat is geen cent teveel, lees maar…

Vinoterra Saperavi 2015

Een intens dieprode, bijna zwarte kleur. Purperrood en vol in de rand.
De neus is eerst wat gesloten maar komt later beter los. Donker fruit van zwarte bessen en nuances van wat leer en rubber. Doet ook wat rokerig aan. De geur van gerookt vlees en zwarte aarde.
Vrij tanninerijk en uitdrogend op de tong. Zoethout, cacao, tabak en koffie. Vol en intens van body. Enigszins vurig. Dik en vlezig donker fruit van bessen en zwarte kersen. Redelijk complex ook. Letterlijk een mond vol wijn.

Deze Vinoterra Saperavi is een forse, kolossale mannelijke wijn. Dit is zwaar dik sap van de Saperavi druif. Een druif die garant staat voor dit type wijnen. De wijn is nog vrij jong en ik ben benieuwd hoe deze reus zich in de loop der jaren ontwikkeld.
Een dikke bronzen medaille voor deze Georgische reus!

Score: 16,8 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2028?

Vinoterra Saperavi

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ghvino #saperavi #kakheti #qvevri