Vinosophia Cococciola Abruzzo 2018, karaktervol wit uit de Abruzzen

Een biologische witte wijn uit de Italiaanse Abruzzen met een apart karakter: Vinosophia Cococciola.

Wijnland Italië heeft ontzettend veel inheemse (onbekende) druivenrassen. Dat is ook één van de redenen waarom de wijnen uit dit land zo fascinerend zijn. Eén van die inheemse druiven is de Cococciola. Een witte druif die specifiek in de regio Abruzzen voorkomt.

Wijnhuis Chiusa Grande

Chiusa Grande is de naam van dit in 1994 opgerichte wijnhuis, verantwoordelijk voor de productie van deze wijn. Het huis is gelegen in Nocciano, provincie Pescara. Chiusa Grande heeft ongeveer 55 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hierin staan verschillende druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en deze Cococciola. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vertegenwoordigt. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen: zowel wit, rood, rosé en mousserend.
Uit de range “Vinosophia” komt deze biologisch geproduceerde Cococciola. Een wijn die voor 100 procent gemaakt is uit deze inheemse druif. Op het rugetiket prijkt een biologisch keurmerk. Het alcoholpercentage van de Cococciola is 12,5 procent.

Wienaldi Wines is een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen uit Italiaanse (lees: inheemse) druiven. In het assortiment zijn wijnen te vinden uit zowat alle regio’s in Italië.
Aan deze Vinosophia Cococciola hangt een prijskaartje van € 11,25.

Vinosophia Cococciola d’Abruzzo van Chiusa Grande

Een heldere kleur die neigt naar limoen/groengeel. De kleur heeft een gemiddelde intensiteit. Bleekgeel in de rand.
De neus is open en aromatisch. Fruit van perzik, nectarines en ananas. Ook wat florale geuren. Heerlijk fris, stuivend en uitgesproken.
In de eerste aanzet rond en licht romig op de tong. Vrij hoge, knisperende zuren. Daarnaast wat honingachtig zoet en die tegenstelling geeft veel spanning in de mond. Kruidig, witte peper en fijne nootachtige bitters (amandelen). Gele appels en gele pruimen geven veel fruitigheid en frisheid aan deze wijn.

Deze Vinosophia Cococciola is een heerlijke wijn met een aparte stijl en een spannend evenwicht in de smaak. Voor wie eens wil afwijken van de gebaande paden, is dit een mooie uitdaging! Een aanrader!

Een prima score voor de Vinosophia Cococciola: 15,2 punten.

De wijn is nu op dronk en nog wel 3 jaar houdbaar.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #abruzzen #cococciola

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *