Vinkara Öküzgözü Winehouse 2013, Elazig, Turkije

Vinkara Okuzgozu

Onbekende wijngebieden en onbekende druiven, dat maakt nieuwsgierig! Bijvoorbeeld deze Turkse wijn.

Elazig is een regio in het diepe oosten van Turkije, in Oost-Anatolië. Deze wijn is gemaakt van de inheemse druivenras Öküzgözü. De Öküzgözü is een Turkse druif met een vrucht van opmerkelijke grootte. Vandaar de naam Öküzgözü, hetgeen “koeienoog” betekent. De druif wordt verbouwd in geselecteerde wijngaarden, voornamelijk rondom Elazig, Dersim en Malatya.

Uit de “Winehouse” reeks van het huis Vinkara proeven we deze wijn met een alcoholpercentage van 13,5 procent en een kurk als flesafsluiter.

De wijnen van Vinkara en andere Turkse wijnen zijn verkrijgbaar bij het TurksWijnhuis. Voor de prijs van € 13,95 wisselt deze wijn van eigenaar.

Vinkara Öküzgözü Winehouse 2013

De Vinkara Öküzgözü Winehouse 2013 is dieprood van kleur, in de rand purperrood uitwaaierend.
Een plezierige neus: zwarte bessen en kersen, moerbei en vanille. Vinkara Öküzgözü Winhouse 2013 heeft ook wat zuivel en in de verte wat kokos(?) in de neus. Licht zoet en zwoel.
Rond en sappig in de mond. Een breed smaakpalet van kruiden, specerijen, zwarte peper en laurier. Vinkara Öküzgözü Winehouse 2013 heeft gestoofd en gekonfijt fruit van kersen en pruimen in de smaak. Ook wat anijs en kaneel. Aromatisch en pittig met een fijn restzoetje. De wijn blijft mooi hangen: een lange prettige afdronk.

Vinkara Öküzgözü Winehouse 2013 is een niet al te zware wijn met een lekkere spicy “bite” erin. Redelijk soepel over het geheel en breed in de smaak. Een goed gemaakte wijn.
Tip: een uurtje van tevoren openen/beluchten!

Score: 14,4 punten.
Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019.