Vinica Trebbiano Vigne Alte 2016, IGT Terre Degli Osci 2016, Molise, Italië

Vinica Trebbiano
Een bijzondere witte wijn gemaakt uit de Trebbiano druif.

De Trebbiano is een veel voorkomende druivensoort in Italië. Het is een druif die vaak gebruikt wordt in combinatie met andere druivensoorten. Ook wordt hij toegepast om distillaten te maken, zoals cognac en armagnac. In Frankrijk is de druif bekend onder de naam Ugni Blanc.

Producent van deze Trebbiano is Azienda Agricola Vinica. Dit huis is gevestigd in de gemeente Ripalimosani, in de regio Molise. Een regio waar we niet vaak wijn van proeven.

Numero-V.com is de verkoper van deze wijn. Numero-V.com is een initiatief van de twee zussen Annemarie en Marjolein. Het bedrijf is gespecialiseerd in Italiaanse wijnen van kleinere wijnhuizen uit diverse regio’s van dit prachtige wijnland.

De wijn is een blend van 85 procent Trebbiano en 15 procent Garganega.
Hoe is deze wijn gevinifieerd? “Na de handpluk van de druiven gaan ze met schil en al in open houten vaten. Hier start de fermentatie spontaan met dagelijks persen en blijft zo staan voor 12 dagen.
Na deze 12 dagen met het schilcontact wordt de wijn overgebracht naar RVS tanks.”

Rest mij nog te melden dat een fles van deze wijn voor de prijs van € 11,25 wisselt van eigenaar.

En, deze Vinica Trebbiano wordt aangeprezen als “orange wine“. Waarom orange wine? Welnu, dat bleek wel toen ik de wijn inschonk, zie de proefnotitie…

Vinica Trebbiano 2016

Een heldere, donker goudgele (neigend naar oranje) kleur. Opmerkelijk en fraai om te zien.
De neus opent zich goed. Aroma’s van brooddeeg, paardenbloemen, buxus, muskaat en honing. Ook wat zuivel. Heel apart en bijzonder en daarnaast ook nog eens plezierig.
Licht droog in de mond met redelijk frisse zuren. Sinaasappelschillen (doet denken aan marmelade), amandel en iets witte peper. Kruidenthee en in de verte wat mineralen. Medium vol van body en deze Trebbiano heeft een fraaie zoet-zuur balans.

Deze Vinica Trebbiano is een opvallende wijn en zeker geen allemansvriend. Een wijn met karakter en een fris en aromatisch smaakpalet dat met niets te vergelijken is.

Score: 14,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.