Vinessa Dornfelder trocken 2012, QbA Rheinhessen, Duitsland

Vinessa Dornfelder 2012

Een wijn gemaakt uit de Dornfelder, een inmiddels klassieke druivensoort voor Duitse rode wijnen, staat in het glas te wachten.

Dornfelder, wat is dat voor een druif? Het Deutsches Weininstitut zegt er o.a. het volgende over:
“De Dornfelder is de meest succesvolle Duitse kruising voor rode wijndruiven. Zijn wortels liggen in Württemberg, in de plaats Weinsberg. Daar gaf wijnbouwdeskundige Imanuel Dornfeld de aanzet tot het stichten van de plaatselijke wijnbouwschool. August Herold – die leefde van 1902 tot 1973 – kweekte er in 1955 al de Dornfelder. Hij deed dat door de rassen Helfensteiner (zelf een kruising uit Frühburgunder en Trollinger) en Heroldrebe (een kruising uit Portugieser en Lemberger) te kruisen. Het duurde een jaar of wat vooraleer het ras erkenning vond bij de wijnboeren. Aanvankelijk werd het gebruikt voor zogeheten ’Deckrotwein’ om lichte rode wijnen een wat donkerder kleur te kunnen geven, totdat men het ware potentieel van de Dornfelders ontdekte.”

Vinessa Weine is de verkoper van deze Dornfelder. Men is gespecialiseerd in wijnen uit het Anbaugebiet Rheinhessen van, zoals dat zo mooi in het Duits heet, “Weine von Winzern, die Ihr Handwerk verstehen.”
Het prijskaartje is € 8,95. Weinprobe!

Vinessa Dornfelder 2012

Donkerrood, diep en geconcentreerd. Purper in de rand. Een vettige viscositeit (2,8).
Fijne, fruitige neus van bosbessen en frambozen. Wat cassis en iets groente/kool (3,4).
Rood fruit op de tong. Zacht, rond en fluwelig. Zwarte bessen confiture, iets peper en zoethout. Medium vol van body met milde zuren. De afdronk is wat kort (5,8).
Een aangename, vriendelijke en soepele wijn. Niet complex, maar voorzien van veel zacht rood fruit (2,0).

Totaal 14,0 punten. Drinken nu tot 2016.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!