Vin Santo Del Chianti 2007 Montemorli, DOC, Toscane, Italië

Vin Santo Del Chianti 2007 Montemorli

Vin Santo betekent letterlijk “heilige wijn”. Een echte Toscaanse specialiteit staat op de proeftafel.

Vin Santo kom je in heel Italië tegen, echter in Toscane ligt het specialisme voor deze bijzondere wijn. De smaak loopt uiteen van droog tot zoet. Deze Vin Santo van Fattoria Montemorli is gemaakt van geheel of gedeeltelijk ingedroogde druiven. Men heeft de druiven na de oogst drie maanden op rieten matten laten drogen, tot het moment dat de concentratie van de suikers ongeveer 290 gram per liter is. Vervolgens worden de druiven geperst en gaat de most in kleine houten vaatjes van 50 liter, voor de alcoholische gisting en de rijping. Dat rijpen duurt minimaal 3 jaar. Het lange rijpen zorgt, door de inwerking van zuurstof, voor een oxidatief karakter.
De gebruikte druivensoorten in deze wijn zijn de Trebbiano (70 procent) en de Malvasia (30 procent). De productie per hectare is 35 hectoliter. Het alcoholpercentage is 17 procent.

Een gewoonte van de Toscanen is om na de maaltijd droge amandelkoekjes (cantuccini) te dopen in een glaasje Vin Santo. Dat schijnt een delicatesse te zijn, ik heb dat bij deze Vin Santo niet uitgeprobeerd…

De Wijnlakei is verkoper van deze Vin Santo. Vin Santo is geen goedkope wijn, de prijs van deze fles ligt op € 37,50. Ik ga deze bijzondere wijn (zonder cantuccini) eens proeven, degustazione!

Vin Santo Del Chianti 2007 Montemorli

Een heldere kleur met tinten van bruin en oranje. Lijkt op donker amber. Een mooie olieachtige viscositeit in het glas (2,7).
In de neus bloemenhoning, krenten, rozijnen, vanille en boter. Goed open in het glas (4,0).
Toffee/caramel op de tong. De aanwezige zuren zijn stevig en geven de wijn frisheid. Licht vettig, intens maar niet echt zoet. Een bittertje van noten en amandelen. Wat dik en mollig van structuur. Doet mij af en toe denken aan een halfzoete sherry. Alcoholisch en gestoofd (6,7).
Een (dessert)wijn die balanceert tussen droog en zoet. Dat geeft in het glas een interessant en spannend gevecht. Een aparte wijn die je zeker een keer moet proeven (2,4).

Totaal 15,8 punten. Drinken nu tot 2022.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!