Villa Wolf Single Varietal, instapwijnen van een goed niveau

Van Villa Wolf proef ik een drietal instapwijnen. Wijnen die een goede, degelijke indruk achterlaten.

Villa Wolf staat eigenlijk voor het Weingut J.L. Wolf, gelegen in het plaatstje Wachenheim in de wijnregio Pfalz. Een regio die een bezoek meer dan waard is. In 2017 ben ik in het gebied geweest. Voor mijn verslag, klik HIER. Voor mijn gevoel is dat bezoek veel te kort geweest. Ik ben dan ook zeker van plan om terug te keren.

Villa Wolf: Ernst Loosen

Villa Wolf is sinds 1996 in het bezit van de bekende topproducent Ernst Loosen oftewel Dr. Loosen. De wijnen van Dr. Loosen hebben een zeer grote reputatie in een andere wijnregio, namelijk de Moezel. In die regio behoren de wijnen tot de absolute top.
Villa Wolf bestaat eigenlijk al sinds 1756 onder de naam Weingut J.L. Wolf en was een succesvolle wijnmakerij. Echter, aan het einde van de twintigste eeuw kwam de klad erin, totdat Ernst Loosen het verwaarloosde landgoed overnam. Sinds 2011 wordt het landgoed beheerd door een getalenteerd en toegewijd jong team dat eerder bij Dr. Loosen werkte. Het doel van Villa Wolf is om (zoals dat zo mooi heet) “wijnen te produceren die het pure, authentieke terroir van de Pfalz uitdrukken”.
Buiten het bekende druivenras Riesling, wat in de Moezel verreweg de belangrijkste druif is, biedt de wijnregio Pfalz door andere klimatologische én geologische omstandigheden ruimte voor andere druivenrassen dan in de Moezel. Het druivenpalet bij Villa Wolf bestaat dan ook (naast de Riesling) uit Weissburgunder, Grauburgunder, Gewürztraminer, Spätburgunder en Dornfelder.

wijngaarden in de Pfalz

Uit de lijn van wijnen, op het rugetiket aangeduid met de benaming “Single Varietal” (waarom nu weer een term in het Engels?) proef ik een drietal wijnen. Het gaat om instapwijnen: een Grauburgunder, een rosé gemaakt van de Spätburgunder en een rode Spätburgunder. Alle flessen zijn voorzien van een schroefdop.
De wijnen van Villa Wolf zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De verkoopprijs van deze wijnen staat op € 9,25 per fles.

Villa Wolf Grauburgunder 2018

Een heldere, bleekgele kleur met een iets groene tint erin. De kleurintensiteit is licht: 1,5 uit 5.
De neus opent zich prima. Veel zoet, gekonfijt fruit. Banaan, peer, nectarine. Snoepjes (perendrups).
In de mond zacht, soepel en licht zoet door het rijpe fruit. Zwoel-zacht, het zit tegen overrijp aan. Compote van peer, abrikoos en witte chocolade. Een klein bittertje en vrij milde zuren. Deze Grauburgunder kenmerkt zich door een zoete stijl, die voor mij iets te nadrukkelijk aanwezig is. Voor de liefhebber van een wat zoeter type wijn, zal ik maar zeggen. Ik adviseer de wijn goed gekoeld te drinken.
Score: 12,5 punten.

Villa Wolf Spätburgunder Rosé 2018

Een lichte zalm-rosé kleur met een intensiteit van 2 uit 5. Bij het inschenken wat pétillant.
Frisse, fruitige neus met daarin wat gisttonen. Fruit van aardbeien en frambozen. Ook hier de perendrups. De neus opent zich goed.
Tintelend op de tong. Rode bosbessen, frambozen en winegums. Iets knisperende zuren geven een fijne frisheid. Licht bitters van rode grapefruit. Wat zoutig, mineralen. Een klein en goed gedoseerd restzoetje maakt het af en zorgt ervoor dat deze rosé niet te straf van smaak is. Een frisse, slanke rosé met fijne zuren en mineraliteit.
Score: 14,3 punten.

Villa Wolf Spätburgunder 2017

Helder en robijnrood van kleur. Een iets meer dan gemiddelde kleurintensiteit. Wat bleekrood weglopend in de rand.
In de neus ruik je meteen het zoete kersenfruit. Wat confiture en florale geuren (rode rozen). Een tikje gronderig. De neus opent zich goed maar komt wat ongecompliceerd over.
Zacht en fluwelig in de eerste aanzet. Zoete kersen, honingdrop en wat kruidigheid. Een bittertje wat aan amandelen doet denken. Rond, toegankelijk, vlezig en een wat gelikt smaakpalet. Dit is een fijne, elegante Spätburgunder die uitblinkt in soepelheid en een prima doordrinkfactor.
Score: 14,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #villawolf #pfalz #deutscheweine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *