Villa La Pagliaia Brunello di Montalcino 2010, wie wat bewaart die heeft wat!

Uit mijn voorraad dook deze Brunello di Montalcino van Villa La Pagliaia op. Een wijn met een verhaal.

Ik heb deze fles aangeschaft tijdens een vakantie in Oostenrijk. De verkoopplaats was een soort drankenhal, behorende tot een supermarkt. Geen goedkope wijn (€ 34,95), maar uit ervaring weet ik dat een goede Brunello di Montalcino nu eenmaal een wijn is waar een flink prijskaartje aan hangt. Dan valt deze prijs eigenlijk nog wel mee. Er zijn veel goedkope Brunello’s op de markt die deze naam eigenlijk niet waard zijn. Niet dat ik op het moment van aankoop wist dat Villa La Pagliaia een goede producent was, want ik had nog nooit van dit huis gehoord…

Als ik een blik werp op de site van Villa La Pagliaia zie ik de volgende info. Villa La Pagliaia is een oud landhuis gelegen in het midden van de heuvels van Chianti Classico, een paar kilometer van Siena. De bouw van de villa wordt toegeschreven aan Giulio Bianchi Bandinelli (1769-1824), een lid van een illustere en zeer oude Sienese familie.”
Daarnaast staat vermeldt dat Villa La Pagliaia een producent is van Chianti Classico is sinds 1895. Geen woord over Brunello di Montalcino. Ook bij het wijnaanbod staan alleen Chianti Classico’s genoemd. Mogelijk maakt het huis dus geen Brunello’s meer, althans niet (meer) onder naam Villa Pagliaia.

Maar goed, deze fles lag in mijn wijnkoelkast en ik was nieuwsgierig. Ik wil u, ondanks het feit dat de wijn niet verkrijgbaar is in Nederland, toch deelgenoot maken van mijn proefervaring van deze wijn. Brunello di Montalcino (in de hiervoor geplaatste link kunt u veel info vinden) is nu eenmaal één van de beroemdste wijnen van Italië. Brunello di Montalcino heeft in 1980 de DOCG-status verkregen. De wijnen worden gemaakt van (een kloon van) de Sangiovese druif. Een Brunello moet minimaal 4 jaar rijpen, waarvan 2 jaar op hout (zie link).

Villa La Pagliaia 2010 Brunello di Montalcino

Vrij diep robijnrood van kleur. Intensiteit 3,5 op een schaal van 5. In de rand zie ik een bruinrode ontwikkeling.
In de neus zoete kersen, vanille, tijm, iets cederhout en de geur van een smeulend houtvuur. Een open neus, niet uitbundig, eerder subtiel.
Een romig mondgevoel, iets zalvend. Rijp en zoet kersen- en bessenfruit. Iets confiture. Tertiaire, aardse smaken. Vol en rijk aan tannine op de tong, maar niet storend want de tannines zijn vrij zacht. Salmiak, chocolade, anijs en caramel. Rond en rijk, intens en krachtig. Kruidig in de lange afdronk.

Een stevige, complexe en verleidelijke wijn met grandeur. Klasse, rijkdom: het zit er allemaal in. Uitstekende Brunello. De wijn kan nog wel een jaartje of tien bewaard worden.

Sterke score voor deze Brunello di Montalcino: 17,8 punten.

#brunellodimontalcino #toscane #docg #bestwineofitaly #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *