Venedikà 2018 van Bottega SpA, vol rood met een frisse touch

Venedikà is een rode wijn, afkomstig uit het noordoosten van Italië. Een interessant huwelijk tussen twee druivenrassen.

Dat huwelijk bestaat uit een blend van de bekende Merlot (90 procent) en de inheemse Raboso Piave (10 procent). De Merlot behoeft geen nadere introductie. De Raboso Piave is een druif die voornamelijk in het oostelijk deel van de regio Veneto wordt verbouwd. Het is een druif die wijnen oplevert met een hoog tannine- en zuurgehalte. Een doorbijtertje, zullen we maar zeggen.
De Venedikà verblijft gedurende het vinificatieproces 2 jaar in Slavonisch en Frans eiken vaten. Het alcoholpercentage is 14 procent.

Producent van deze wijnen is Bottega SpA, een grote Italiaanse drankenonderneming in de ruimste zin van het woord. Het bedrijf heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot in de zeventiende eeuw. De “stamvader” Andrea Bottega, kweekte al in 1635 wijnstokken op de heuvels boven de Molinetto della Croda di Refrontolo, in de regio Veneto waar deze Venedikà vandaan komt.

Venedikà en andere wijnen van Bottega SpA zijn in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gevestigd in het Noord-Hollandse De Rijp en gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen. Iedere vrijdagmiddag is er de mogelijkheid tot proeven!

Venedikà 2018 van Bottega SpA

Vrij diep granaatrood in het glas. In de rand bleekrood uitwaaierend.
In de neus tref ik fruitaroma’s aan van bosbessen, aalbessen en zure kersen. Een fijne vanille hint is ook aanwezig, dit maakt de neus wat eleganter. Op de stille spiegel zijn de aroma’s wat gesloten. Later meer los. Geef de wijn lucht, is mijn advies.
Vol en rijk op de tong. Vrij ronde tannines en een stevig bittertje. Iets mollig. Pure chocolade, praline, zoethout en teer. Later komen er smaakimpressies bij van zwarte peper, tabak en vanille. Het fruit (donkere pruimen en bosbessen) zit wat verscholen achter de stevige zuren.

Venedikà is een volle wijn met een robuuste smaak. Door de hoge zuren heeft de smaak een fijne frisheid over zich. Aan de andere kant zorgen die zuren ervoor dat het fruit wat op de achtergrond wordt gedrukt. Hierdoor speelt zich een balanceeract c.q spanningsveld af in de mond. Het maakt de wijn wel interessant. Karafferen kan zeker geen kwaad.

Score voor de Venedikà 2018 van Bottega: 15,3 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *