Veleta Vijiriega “Viji” 2011, DOP Vino de Calidad de Granada, Spanje

Veleta Vijiriega "Viji" 2011

Granada wijnen heeft ons wederom verrast met een witte wijn afkomstig van een bijzondere inheemse druivensoort: Vijiriega.

Tijdens de Winterproeverij op kasteel de Wittenburg te Wassenaar, georganiseerd door Perswijn, maakte wij kennis met deze wijn en ik was meteen onder de indruk. Dick Speelpenning van Granadawijnen vertelde vol trots over de gepassioneerde wijnmaker van Bodegas Dominio Buenavista en de Vijiriega-druif. Een eeuwenoud druivenras, bijna uitgestorven, maar nieuw leven ingeblazen in de regio Granada. Het moderne wijngoed van eigenaar Juan Palomar is gelegen in Ugijar, een afgelegen dorp op de zuidelijke hellingen van de Sierra Nevada.

De wijn is niet geheel gemaakt uit de Vijiriega, er zit ook nog 10 procent Chardonnay in. Een bijzondere wijn die ik graag, buiten het tumult van een proeverij, nog eens grondig wilde doorproeven.
Deze fles wordt aangeboden door Granadawijnen voor de prijs van € 6,95. Degustación!

Veleta Vijiriega "Viji" 2011 ruglabel

Veleta Vijiriega “Viji” 2011

Een heldere, kopergele kleur (2,4).
Fris-mineralig en iets vuursteen in de neus. Een hint van groente en bonen, nootachtig en wat abrikoos. Iets gesloten (3,4).
Zacht, rond en een romig, vettig zoetje op de tong. Honing, perzik en meloen. Een licht pepertje. Subtiele kruidigheid en vol. Elegante zuren met een uitstekende balans (6,2).
Soepele, iets kruidige en verfijnde wijn met subtiele zuren en fruittonen. Prachtige rondeur (2,4).

Totaal 14,4 punten. Drinken nu tot 2014.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!