Van Volxem Saar Riesling 2020, knisperende mineraliteit

Riesling van een producent die kosten noch moeite spaart om wijnen van hoge kwaliteit te maken: Van Volxem.

In het historische centrum van Wiltingen aan de Saar ligt de oorspronkelijke wijnmakerij Van Volxem.  De wijngaarden van het landgoed werden oorspronkelijk door de Romeinen geplant in de 3e eeuw, op de beste leisteenplaatsen langs de Saar en ze behoren tot de oudste steile hellingen. Herontdekt in de 11e eeuw door monniken, werden de wijngaarden van het landgoed uiteindelijk onderdeel van een kloosterwijnmakerij onder de jezuïetenorde in de 17e eeuw. Een lange historie.

Uiteindelijk kwam het pand in het bezit van de uit Brussel geëmigreerde brouwer Gustav van Volxem. Na vier generaties bezit in de familie van Volxem, nam Roman Niewodniczanski de wijnmakerij in 2000 over. Van Volxem is lid van de VDP.

In 2019 is de nieuwe kelder in gebruik genomen. En wat voor één! Het gaat om een uit natuursteen gebouwde hypermoderne wijnkelder. Een opvallend gebouw in deze regio, bovenop de Wiltinger Schlossberg. Het torenachtige gedeelte van het complex heeft de naam “Monoliet”.  Een bezoekerscentrum, een panoramische kijkkamer en proeflokaal maken deel uit van het indrukwekkende geheel.

De druiven voor deze Saar Riesling zijn handmatig geoogst en afkomstig van 30 jaar oude stokken. De vinificatie vindt deels plaats in roestvrij stalen tanks en deels in foeders. De uiteindelijk vergisting gebeurt met wilde gisten uit de wijngaard. Geen malolactische vergisting. Het gehele proces (vinificatie/lagering op RVS) neemt ongeveer 6 tot 7 maanden in beslag. De botteling vindt zonder klaring vooraf plaats.

Van Volxem Saar Riesling 2020

In het glas zie ik een licht citroengele kleur met een groene tint erin.
De neus is expressief en zeer fris. Fruit van gele grapefruit en groene appels (granny smith). Natte stenen. Mineralig. Geen pétrol. Goed open, zuiver en heel mooi.
In de eerste aanzet heerlijk rijke, knisperende zuren. Sappige gele grapefruit, prikkende ananas en citroenceste. Ook wat sinaasappelschil. Puur, strak en uitgebalanceerd. Dorstlessend.

Zeer fijne, knisperende Riesling. In de smaak prachtige zuren en rijk aan mineralen. Een instapwijn van hoog niveau! Mijn eerste kennismaking met een wijn van Van Volxem; dit is veelbelovend.

Score voor de Saar Riesling 2020 van Van Volxem: 16,2 punten.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijsindicatie: 17 euro.

Een gedachte over “Van Volxem Saar Riesling 2020, knisperende mineraliteit”

 1. Mooi artikel!
  Ik bezoek van Volxem al aantal jaren en vind vooral deze Saar Riesling een uitstekende prijs/ kwaliteitsverhouding hebben. Ter plekke koop je hem voor 12.90.
  Het is overigens niet de simpelste instapversie dat is de Schieferriesling voor 9.90 aldaar te koop.
  Deze Saar Riesling is echt een stap hoger qua kwaliteit en daarom de bescheiden meerprijs meer dan waard.
  Het bedrijf heeft verder een uitgebreid gamma aan Ortsweinen , Grosse Gewachsen maar ook zoete wijnen van Kabinett tot Trockenbeerenauslese.
  Zeer aan te raden voor een bezoek met het nabijgelegen Saarburg als toeristische tip voor een aangenaam verblijf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *