Valle dell’Asso Piromáfo Negramaro 2008, IGT Salento Puglia, Italië

Valle dell'Asso

Numero-V blijft ons verrassen met authentieke, karaktervolle Italiaanse wijnen. Ditmaal een vurige rode uit Puglia.

Een stukje achtergrond over Azienda Agricola Valle dell’Asso:
“De geschiedenis van het wijnhuis Valle dell’Asso begint met de heer Donate Vallone. Hij was eigenaar van de wijngaarden in het stadje Cutrofiano vanaf 1820 tot zijn dood in 1867. Deze wijngaarden behoren nog steeds bij het landgoed van Valle dell’Asso. De wijngaarden liggen op de Salento vlakte, een terroir waar sinds oudsher al wijn gemaakt wordt. De huidige eigenaar van het landgoed, Don Gino Vallone, is weer begonnen met bottelen van wijnen in 1995. Hiermee begon een nieuwe fase van wijn maken in nauwe samenwerking met Elio Minoia, die jarenlange ervaring heeft in de wijngaard en wijnkelder.
Sinds lange tijd houdt het bedrijf zich bezig met biologische land – en wijnbouw. Hiermee respecteren ze de atmosfeer en de traditionele methodes van de wijnbouw uit dit gebied. Het logo van Valle dell”Asso is gekomen uit een afbeelding van een oude munt van Taranto (250 nC). Op deze oude munt stond een Griekse uil afgebeeld wat ook het teken is van Galatina, het gebied waar het landgoed ligt. Don Gino heeft zelf ook een verzameling van alles wat met uilen te maken heeft, deze verzameling wordt tentoongesteld in de verschillende ruimtes op het landgoed waaronder ook de wijnkelder.”

De wijn is volledig gemaakt uit de Negroamaro-druif en opgevoed in RVS-tanks. Daarna 6 maanden flesrijping. Het alcoholpercentage is 14,5 procent. Zoals gezegd, verkrijgbaar bij Numero-V.com voor de prijs van € 15,40.
Degustazione!

Valle dell’Asso Piromáfo Negramaro 2008

Donkerrode, geconcentreerde kleur. In de rand iets bruinrood en ontwikkeld (2,7).
Wow, wat een neus! Aards, teer en leer. Rokerig, mint, zwarte bessen en sigaar. Uitgesproken en complex, heel mooi (4,3).
Op de tong sappig donker fruit van bramen en bessen. Vurig en gepeperd, iets gestoofd. Smaakimpressies van kaneel, zwarte olijven en bittere chocolade. Romig-vanille. Een stevige body en breed smaakpalet. En die talmende afdronk…(7,5).
Klasse wijn! Een wijn om eens goed voor te gaan zitten en de tijd te nemen, tranquillo….
Weer een bewijs dat er in Puglia kwaliteitswijnen worden geproduceerd (2,7).

Totaal 17,2 punten. Drinken nu tot 2018

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!