Tyrsos 2019 Vermentino di Sardegna, sprankelend fris wit uit Sardinië

Het Italiaanse eiland Sardinië staat op wijngebied vooral bekend om witte wijnen gemaakt van de Vermentino druif. Ik proef er ééntje.

De Vermentino druif is de belangrijkste druif voor de productie van witte wijn op Sardinië. Deze inheemse druif staat daarnaast nog aangeplant in de regio Ligurië en Piemonte, op het Franse eiland Corsica en het zuiden van het Franse vasteland. Bekende synoniemen zijn: Pigato, Favorita en Rolle.
Er is op Sardinië zelfs een DOCG toegekend voor Vermentino wijnen, afkomstig uit de noordelijke streek Gallura. De wijn die op de proeftafel staat heeft de herkomstaanduiding DOC Vermentino di Sardegna, wat inhoudt dat de druiven van deze wijn afkomstig kunnen zijn van het hele eiland.

Deze “Tyrsos” is afkomstig van het huis Contini, opgericht in 1898. Contini is een groot wijnhuis met wijngaarden op verschillende locaties op Sardinië. Het huis produceert verschillende soorten wijn: wit, rood, rosé, mousserende wijnen en ook Grappa.
De naam Tyrsos verwijst naar de langste en belangrijkste rivier die van oost naar west in het midden van Sardinië naar zee stroomt, de Tirso.
Tyrsos is voor 100 procent gemaakt van Vermentino druiven. De vinificatie heeft volledig plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks. Het alcoholgehalte is 12 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Tyrsos is verkrijgbaar bij Wienaldi Wines. Deze webshop heeft interessante authentieke Italiaanse wijnen voor een scherpe prijs. Neem eens een kijkje in de webshop en/of maak een afspraak voor een bezoek aan de winkel in het Noord-Hollandse De Rijp. Elk weekend is het magazijn wel een paar uur open, van tevoren even informeren naar de tijden.
Deze Tyrsos wisselt voor de prijs van € 9,95 van eigenaar.

Tyrsos 2019 Vermentino di Sardegna

De kleur is strogeel met een gemiddelde intensiteit.
Een neus die niet echt veel prijsgeeft. Fruitaroma’s van ananas en ook wat banaan. Wat mineralig, een snufje vuursteen en natte kiezels. Wel fris, maar niet weelderig.
In de eerste aanzet wat stringente zuren. Droog en wat knisperend. Citrusfruit, gele grapefruit en gele appels. Een frisse smaak die vrij strak, zuiver en vol is. De lange afdronk laat wat impressies van honing en limoen achter.

Deze Tyrsos uit Sardinië is een sprankelend frisse wijn uit de Vermentino druif. Goed te gebruiken als aperitief om de smaakpapillen los te schudden.

Score voor de Tyrsos Vermentino di Sardegna 2019: 14,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #vermentino #italiaansewijn #sardegna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *