Tre Torri Carignano del Sulcis 2019, een frisse en slanke rosé uit Sardinië

Februari staat op de kalender. Je zou het nu niet zeggen, maar in de verte lonkt toch echt het voorjaar. Een jaargetijde wat zich bij uitstek leent voor rosé. Ik proef er alvast één, afkomstig van het eiland Sardinië.

Deze Tre Torri is gemaakt door Cantina Santadi. Dit huis, opgericht in 1960, is gelegen in Sulcis, een subregio in het zuidwesten van Sardinië. Santadi is gespecialiseerd in rode wijn afkomstig van de Carignano, een druif die beter bekend is onder de naam Carignan. Voor de productie van deze rode wijnen wordt bij Santadi veelvuldig gebruik gemaakt van barriques. Daarnaast staan ook de blauwe druivenrassen Monica, Sangiovese, Cabernet, Merlot en Syrah aangeplant. Er zijn ook wijnen van witte druivenrassen, zoals Vermentino, Nuregus, Nasco en Chardonnay in het gamma van Santadi aanwezig.

Tre Torri is een rosé die volledig gemaakt is van de Carignano druif. De druiven voor deze rosé komen uit de lager gelegen wijngaarden van het Sulcis gebied. Een kort schilcontact van ongeveer 14-16 uur bij een lage temperatuur gaat vooraf aan de vergisting. Die vergisting leidt uiteindelijk tot een rosé met een alcoholgehalte van 12,5 procent.

Importeur en verkoper van de wijnen van deze Sardijnse rosé is Wienaldi Wines, een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen. In het assortiment zijn wijnen te vinden uit vele regio’s in Italië. Een fles van deze Tre Torri wisselt voor € 11,25 van eigenaar.

Tre Torri 2019 Carignano del Sulcis van Cantina Santadi

Een fraaie, lichte zalm-rosé kleur met een iets oranje gloed.
De neus is open, aromatisch en verfijnd. Aroma’s van rijpe peer, banaan en ananas. Wat perendrups. Iets ziltig.
Licht tintelend op de tong met wat knisperende zuren. Een karrenvracht aan fruitigheid: rode appels, citrus, aardbeien en grapefruit. Het ziltige wat ik in de neus aantrof, komt ook in de smaak om de hoek kijken. Fris, sappig en vol van smaak met iets kruidigheid. Ondanks de zuren is de smaak niet strak droog: er zit ook een romig element in.

Een fijne rosé met een slank, sappig en en iets kruidig smaakpalet, waarin ook wat ziltigs zit. Alles bij elkaar is dit een zeer plezierig glas met een hoge doordrinkfactor.

Een prima score voor deze Tre Torri “Rosato”: 14,8 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #sardegna #carignano #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *