Tor del Colle Sauvignon 2016, IGT Venezia Giulia, Italië

Tor del Colle Sauvignon
Na de rode Tor del Colle laten we nu de witte variant de proeftafel passeren.

Het herkomstgebied van deze witte Tor del Colle is Venezia Giulia, ook wel aangeduid als Friuli Venezia Giulia. Het gebied is een regio in het noordoosten van Italië. De regio grenst in het noorden aan Oostenrijk, in het oosten aan Slovenië en in het zuiden aan de Adriatische zee. Het wijngebied produceert zowel witte als rode wijnen. Veel voorkomende blauwe druivensoorten zijn Merlot, Cabernet en de inheemse Refosco. De veel voorkomende witte soorten zijn Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en Traminer. Verder zijn er diverse inheemse soorten zoals Ribolla, Verduzzo, Malvasia en Picolit.

Terug naar de geproefde wijn.
Deze Tor del Colle is een wijn gemaakt uit de Sauvignon Blanc druif. Het alcoholpercentage is 12,5 procent. Een kunststof kurk wordt gebruikt om de fles af te sluiten.

Deze wijn is te vinden in het supermarktschap van (onder andere) de Deen. Voor de prijs van € 5,99 wisselt de fles van eigenaar.
We ontkurken de fles, schenken het glas in en treffen het volgende aan:

Tor del Colle Sauvignon 2016

De kleur is mooi helder en licht strogeel.
De neus opent zich goed in het glas en komt stuivend en aangenaam over. Ananas, peer en gele appeltjes. Ook wat grassige geuren en een vleugje buxus. Fris en fruitig.
Rond van smaak, zelfs een iets vettig mondgevoel. Milde zuren en een licht dominant grapefruit-bittertje. Zacht geel fruit in het smaakpalet, maar het komt toch allemaal wat mager en vlak over. Het mist ook frisheid en aroma’s.

Een makkelijke en soepele Sauvignon Blanc. Niet onaangenaam, maar het is wat karakterloos in de smaak. Weliswaar is de neus een sterk component, maar over het geheel genomen is het toch een wat onopvallende wijn.

Score: 11,5 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken.

Tor del Colle Sauvignon