Tokara Director’s Reserve 2014, W.O. Stellenbosch, Zuid-Afrika

Tokara Director's ReserveEen “Bordeaux” blend, afkomstig uit Zuid-Afrika van het wijnhuis Tokara. Hoe pakt dat uit in de Tokara Director’s Reserve?

De Tokara Winery (since 1722) is gelegen in de wijnregio Stellenbosch, aan de Helshoogte Pass, de weg die van Stellenbosch leidt naar Franschhoek.
De wijngaarden liggen op de hellingen van de Simonsberg, die uitkijkt over False Bay. De belangrijkste druivenrassen waarmee Tokara werkt zijn de Cabernet Sauvignon en de Sauvignon Blanc. Maar ook andere druivenrassen zijn vertegenwoordigd, zoals Chardonnay, Syrah, Pinotage en de in deze geproefde blend voorkomende rassen. Tokara kent 3 “ranges”: Tokara Premium Collection, Tokara Reserve Collection en Tokara Directors Reserve.

De Director’s Reserve van Tokara is een blend van 4 druivenrassen: Cabernet Sauvignon (72 procent), Merlot (18 procent), Petit Verdot (6 procent) en Cabernet Franc (4 procent). De wijn heeft 22 maanden houtrijping ondergaan in Franse eiken barriques, waarvan 57 procent nieuw en de rest gebruikt. Het alcoholpercentage is 14,5 procent.
De wijn is ongefilterd gebotteld. Een kwaliteitskurk sluit de fles af. In totaal zijn er 28.000 flessen van deze Director’s Reserve 2014 geproduceerd.

De wijn is te vinden bij slijterijketen Gall & Gall. De jaargang 2015 is nu verkrijgbaar voor de prijs van € 23,99. Let op, Tokara Director’s Reserve is met enige regelmaat in de aanbieding te vinden!

Tokara Directors Reserve

Tokara Director’s Reserve 2014

Redelijk diep donkerrood van kleur. Intensiteit van 3,5 uit 5 voor rode wijn. In de rand loopt de kleur iets bleekrood uit.
De neus opent zich goed en geeft lichte tertiaire geuren. Een sigarenkistje, wat cederhout, rokerig, belegen, bosgrond en vanille. Wat zoetig rijp fruit van zwarte kersen en bessen.
Een iets romig mondgevoel. Honingdrop, laurier, eucalypthus en een pepertje. Het rijpe donkere fruit van de neus zet zich voort in de smaak. Licht uitdrogend. Wat cacao. Verfijnd kruidig en wat alcoholische warmte die doet denken aan likeur. Een subtiel, breed en gelaagd smaakpalet.

Elegantie en kracht gaan goed samen in deze Tokara Director’s Reserve. Een degelijke wijn, goed gemaakt. Een mooie score, maar er hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan deze wijn en die verhouding wringt een beetje bij mij.

Score: 16 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2024.
Tokara Director's Reserve
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #gallengall #stellenbosch