Tokaji Aszu 5 Puttonyos 1976, Hongarije

Tokaji Aszu 5 puttonyos

Uit de categorie kelderschatten: deze Tokaji Aszu van 38 jaar oud moest er onlangs aan geloven. Een bijzondere ervaring.


Tokaji, de bekende (dessert)wijn uit het noordoosten van Hongarije. Aszu betekent uitgedroogd/geconfijt en slaat op de druiven die na een lange en droge herfst aangetast zijn door edele schimmel. Een belangrijke druif in de Tokaji is de Furmint.
Een Puttony is een draagzak/mand met een inhoud van ongeveer 25 kilo “Aszu” druiven. De Puttonyos worden toegevoegd aan de most. Hoe meer Puttonyos, hoe zoeter en voller de wijn zal zijn. Het aantal Puttonyos loopt van 3 tot 6.

Dit oude flesje uit mijn privé-collectie heeft een alcoholpercentage van 13,5 procent. Gekocht in 1985 voor 20 gulden(!) en door de jaren heen goed geconserveerd. Zelfs het kurkje was in puike conditie. Geproefd met de andere WijnGekken, die enthousiast waren over deze wijn. En ik ook, leest u maar verder…

Tokaji Aszu

Tokaji Aszu 5 Puttonyos 1976

Een heldere kleur, oranje/dakpannenrood. Totaal ontwikkeld. Een vettige viscositeit.
Een complexe neus: rozijnen, krenten en honing. Gerijpt en verfijnd. Goed open in het glas.
Op de tong zachte en opmerkelijk frisse zuren. Honing, kaneel, ontbijtkoek en caramel. Ook een mooi verweven walnoot-bittertje.
Prachtig in balans, nog springlevend en elegant. Schitterende wijn!

Totaal 17,3 punten. Drinken nu tot 2025.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!