Tignanello 2010, een krachtpatser

Tignanello is een zogeheten “cultwijn” van het befaamde Toscaanse wijnhuis Antinori. Kan deze wijn zijn reputatie waarmaken?

Het landgoed Tenuta Tignanello ligt in het hart van de Chianti Classico, in de zacht glooiende heuvels tussen de rivierdalen van Greve en Pesa. Het landgoed strekt zich uit over een oppervlakte van 319 hectare, waarvan ongeveer 130 bestemd zijn voor wijnstokken. De twee bekende wijnen van het landgoed, Solaia en Tignanello, worden geproduceerd uit deze wijngaarden. De bodems zijn afkomstig van mariene mergel uit het Plioceen, rijk aan mergelkalksteen en leisteen.

Tignanello bestaat uit een blend van Sangiovese, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. De wijn wordt ook wel aangeduid als een “Super Tuscan”. Sangiovese maakt het merendeel uit in deze blend, vaak met 80-85 procent. Volgens info van de website van Tignanello rijpen de wijnen per variëtiet in eerste en tweedejaars Franse en Hongaarse barriques, voor een periode van ongeveer één jaar. Wanneer de assemblage in die periode plaatsvindt, is mij niet duidelijk geworden. Na de botteling volgt een flesrijping van éen jaar.

Een cultwijn, een Super Tuscan: de verwachtingen waren hoog gespannen. Ook bij de andere wijngekken, die deze wijn mee hebben geproefd. Erg jong is deze wijn uit 2010 ook niet echt. Toch heb ik de wijn 2 uur van tevoren overgegoten in een wijde karaf, om wat lucht toe te voegen voor het beste resultaat. En dan de glazen vullen…

Tignanello 2010   

Zeer diep donkerrood van kleur. Massief en geconcentreerd. Vol tot in de rand.
De neus is wat gesloten. Fruitaroma’s van bramen en zwarte kersen. Ook wat vanille. Het blijft wat compact overkomen, ook na enig walsen.
Wat drogend op de tong. Cacao, bittere chocolade, koffie, zwarte peper, laurierdrop en praline. Superrijp rood fruit. De zuren zijn vrij zacht. Intens, vol en krachtig van smaak.   

Dit is een zeer robuuste wijn, een krachtpatser. Wat vooral opvalt is de enorme rijpheid van het fruit. En toch, ik had iets meer complexiteit verwacht. Het lijkt of dat element gemaskeerd wordt door het rijpe fruitgeweld.

Score voor de Tignanello 2010: 17,2 punten.
Ik gaf daarmee de hoogste score, de andere wijngekken hadden respectievelijk 16,6 en 16,3 over voor deze krachtpatser uit Toscane.      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *