Tierra del Fuego Chardonnay Gran Reserva 2021, romig en rijk

Een fraaie houtgerijpte Chardonnay, verkrijgbaar in de supermarkt. Het Chileense Tierra del Fuego zet hiermee een mooie wijn neer.

Tierra del Fuego produceert wijnen van de bekende mondiale druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Tierra del Fuego is één van de eerste van 20 wijnmakerijen die in 2011 werd gecontroleerd en vervolgens geaccrediteerd door Wines of Chile als een duurzame wijnmakerij.

De wijn is afkomstig uit Valle del Maule. Deze subregio maakt deel uit van de Central Valley en is gelegen aan de zuidkant van dit grote wijnproducerende gebied. Valle del Maule was één van de eerste gebieden in Chili waar wijnstokken werden aangeplant. Door zijn zuidelijke ligging is het een vrij koele wijnregio. De Maule-rivier zorgt voor temperatuur matigende effecten. Diezelfde rivier heeft er ook voor gezorgd dat er zich alluviale afzettingen in de bodem, met rode klei, leem, grind en graniet bevinden.

Deze Chardonnay komt uit de iets duurdere Gran Reserva serie van Tierra del Fuego. Ik heb geen specifieke info over de houtrijping. Het alcoholpercentage is 13,5 procent en u heeft een kurkentrekker nodig om de fles te openen. De prijs van een fles staat op € 6,99 en de wijn is te vinden in de schappen van supermarktketen Plus.

Tierra del Fuego Chardonnay Gran Reserva 2021

Helder en licht strogeel in het glas.
Een neus die gaandeweg lekker loskomt. Fruitaroma’s van rijpe peer, perzik, bloedsinaasappel en banaan. Ook wat tropische varianten komen voorbij, zoals meloen en mango. En natuurlijk een vanillehint van de houtopvoeding, maar deze is niet overdadig.
In de eerste aanzet wat vettig en rond in de mond. Ladingen geel zoet fruit (peer en perzik). Honing. Een cocktail van tropisch fruit met een tikje citrus. En dat tikje citrus (limoen) is belangrijk. Dat zuurtje zorgt ervoor dat de wijn niet te mollig overkomt. Vriendelijk en toegankelijk van smaak.

Een rijke, gulle en romige Chardonnay met een fijn zuurtje. Mooie wijn van Tierra del Fuego! De kurk was overigens uitgedroogd en dat gaf wat problemen bij het openen. Maar dat mag de pret niet drukken. Een verdiende bronzen plak!

Score voor de Chardonnay Gran Reserva 2021 van Tierra del Fuego: 14,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *