Tierra del Fuego Carmenere Reserva 2021, soepel met veel donker fruit

In de reeks wijnen van het Chileense Tierra del Fuego proef ik nu de Carmenere Reserva. Een supermarktwijn die een goede indruk achterlaat.

Het Chileense Tierra del Fuego (letterlijk: Vuurland) produceert wijnen van de bekende mondiale druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Volgens de website bevinden de wijngaarden zich op verschillende bodems van alluviale en vulkanische oorsprong. Tierra del Fuego is één van de eerste van 20 wijnmakerijen die in 2011 werd gecontroleerd en vervolgens geaccrediteerd door Wines of Chile als een duurzame wijnmakerij.

Carmenere is dé blauwe wijndruif in Chili. De oorsprong van deze druif ligt echter in Frankrijk. Carmenere werd vanaf 1850 geïmporteerd naar Chili. Onbedoeld, want men was in de veronderstelling dat het hier om de Merlot ging. Later bleek, na DNA-onderzoek, dat men grote hoeveelheden Carmenere naar Chili had gehaald en aangeplant. Het kan raar lopen…

De wijnen van Tierra del Fuego staan in de schappen van supermarktketen Plus. De prijs van deze Carmenere Reserva ligt in het populaire segment van net onder de 5 euro. Wat heeft zo’n wijn te bieden? Ik ga het proeven.

Tierra del Fuego Carmenere Reserva 2021

Diep granaatrood in het glas. In de rand purperrood.
Fruitaroma’s van zwarte kersen en bessen. Bosgrond, eucalypthus, tijm, houtskool en iets rubber. De neus opent zich prima.
Ronde tannines en mals op de tong. Donker fruit van kersen, zwarte bessen en pruimen. Zoethout, iets chocolade en een zwart pepertje. Sappig, redelijk vol en vlezig van smaak. Een tikje bitter en wat laurier in de afdronk.

Plezierige, correcte en soepele Carmenere, met veel donker fruit. Goede rode wijn met inhoud en karakter en dat alles voor weinig geld.

Score voor de Carmenere Reserva 2021 van Tierra del Fuego: 14,3 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *