Tierra del Fuego Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2019, robuust donkerrood fruit

Een “toppertje” in de reeks wijnen van Tierra del Fuego is deze Cabernet Sauvignon uit de Gran Reserva serie.

Het Chileense Tierra del Fuego produceert wijnen van de bekende druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay en Sauvignon Blanc. 
Tierra del Fuego is een lijn van wijnen, afkomstig van de producent Vitivinicola Cremaschi Barriga. Dit is een groot familiebedrijf, opgericht in 1889, met 400 (!) hectare aan wijngaarden. De wijnen van dit bedrijf worden naar meer dan 25 landen geëxporteerd.

Deze Cabernet Sauvignon komt uit de Gran Reserva serie. Bij de supermarktketen Plus staan twee wijnen uit deze serie in de schappen: een Chardonnay die ik al eerder heb beoordeeld (klik HIER) en deze wijn. Prijs van de wijnen uit de Gran Reserva serie is € 6,99.

De druiven zijn afkomstig van wijngaarden in de Maule Valley. Deze subregio maakt deel uit van de Central Valley en is gelegen aan de zuidkant van dit grote wijnproducerende gebied. Maule Valley was één van de eerste gebieden in Chili waar wijnstokken werden aangeplant. Door zijn zuidelijke ligging is het een wijnregio met een vrij koel klimaat.
De term Gran Reserva en het rugetiket doen vermoeden dat de wijn in aanraking is geweest met hout, details ontbreken echter. Het alcoholgehalte is 13,5 procent. De wijn is gebotteld in een zware fles met een diepe ziel, welke wordt afgesloten door middel van een kurk.

Tierra del Fuego Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2019

Een volle, diepdonkerrode kleur met een intensiteit van een ruime 4 uit 5. Geconcentreerd tot in de rand.
De neus geeft veel donkere fruitaroma’s van zwarte bessen en kersen. Een snufje vanille, wat munt en iets grafiet. Het donkere fruit ruikt rijp en neigt naar confituur.
De mond vult zich gelijk met dik/mollig sap van donkerrood vruchtvlees. Iets drogend op de tong. Zoethout, zoute drop, bittere chocolade, wat koffie en eucalypthus. Vol en vrij robuust. Fijne, frisse zuren zorgen ervoor dat de smaak niet te bombastisch wordt. Ze geven spanning en balans in het smaakpalet.

Ik kan deze wijn wel als een donkere “fruitbom” aanduiden. Dit is een stevige en mollige Cabernet Sauvignon van goede kwaliteit en voorzien van mooie zuren die Chileense wijnen wel vaker kenmerken. Een zeer scherpe prijs/kwaliteit verhouding en daarom een zilveren medaille voor deze heerlijke supermarktwijn!

Score voor de Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2019 van Tierra del Fuego: 15,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *