Thörle Hölle Spätburgunder 2017, wijn van hoge kwaliteit

De gebroeders Thörle timmeren nadrukkelijk aan de weg. Van de topwijngaard Hölle komt deze schitterende Spätburgunder.

Johannes en Christoph Thörle hebben in 2006 de leiding overgenomen van hun ouders.  De nieuwe, indrukwekkende wijnmakerij is sinds juni 2019 in gebruik. De gebroeders Thörle cultiveren de wijngaarden sinds augustus 2019 op een gecertificeerde biologische wijze.

In het proces van wijnmaken nemen bij Thörle een paar zaken een belangrijke plaats in. De fermentatie van de wijnen vindt plaats met wilde gisten uit de wijngaard. De rijping in traditionele houten vaten (vaten, tonneau of barrique) en het maandenlange contact van de wijnen met de gistcellen (rijping sur lie) zijn elementen in het vinificatieproces waar men groot belang aan hecht.

De drie belangrijkste wijngaarden zijn Probstey, Hölle en Schlossberg. Dit zijn kalksteenrijke locaties. De uitzonderlijke mineraliteit van de wijnen wordt veroorzaakt door het hoge kalkgehalte afkomstig van mariene afzettingen uit de tertiaire Rijn-Hessische oerzee.

De Hölle, aangemerkt als de beste wijngaard van Thörle, is een zuidelijke helling tussen twee heuvelruggen, in het westen van Saulheim in Rheinhessen. De wijnstokken van Spätburgunder en Riesling groeien op een hoogte van 150 tot 230 meter boven zeeniveau. De locatie warmt extreem snel op en wordt gekenmerkt door een warm microklimaat met veel bescherming tegen de wind. 

De oogst van de Spätburgunder gebeurd met de hand op het moment dat de druiven een optimale verhouding hebben tussen aroma, zuurgraad en rijpheid. De gisting vindt spontaan plaats en duurt ongeveer 2,5 week. De houtrijping van deze Spätburgunder vond plaats in 40% nieuwe en 60% oudere Franse barriques (225L) gedurende een periode van ongeveer 18 maanden.

Thörle Hölle Spätburgunder 2017

Helder robijnrood in het glas met een gemiddelde intensiteit. In de rand bleekrood uitlopend.
Prachtige open neus met veel aardse tonen van natte bosgrond en kreupelhout. Licht rokerig. Iets eucalypthus. Gekonfijte zwarte kersen. Een subtiele hint van vanille verraadt houtgebruik.
Vol op de tong met stevige tannines. Iets drogend. Vrij streng en geconcentreerd van smaak. Donker fruit van zwarte bessen en rijpe bramen, Zwarte peper, tabak, sigaar, salmiak en laurierdrop. Wat zoutige mineralen. Heerlijke bitters en fijne, prominente zuren die fraai zijn samengesmolten in het smaakpalet. Een talmende, kruidige afdronk.

Score voor de Hölle Spätburgunder 2017 van Thörle: 17,7 punten.

De wijnen van Thörle zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *