Thanisch Niederberg-Helden Alte Reben -R- 2019, Riesling van hoog niveau

Van Weingut Thanisch in Lieser (Mosel) komt deze fraaie Riesling die helemaal aan de verwachtingen voldoet.

Afgelopen zomer, in de maand juli (toen de corona pandemie op een laag pitje stond) heb ik een bezoek gebracht aan Weingut Thanisch, gelegen in het plaatsje Lieser. Je kunt het verslag van mijn bezoek er HIER op nalezen. Tijdens dat bezoek kregen wij een breed scala aan wijnen te proeven, waaronder deze Lieserer Niederberg-Helden Alte Reben -R- 2019 Trocken Riesling (een hele mond vol en dat is de wijn ook). Deze wijn maakte toen een grote indruk, wat voor mij de reden was om er een paar flessen mee naar huis te nemen. Onlangs heb ik thuis in alle rust een fles geopend om te beoordelen of mijn eerste indruk bij Thanisch ook een juiste is geweest of dat ik mij heb laten meeslepen door de omstandigheden…

in de kelder van Thanisch

Zoals uit de naam de wijn blijkt zijn de druiven afkomstig van oude wijnstokken, in dit geval meer dan 40 jaar oud. De stokken staan op de steile Niederberg-Helden, op een bodem van leisteen. In het kort de vinificatie: een drie maanden durende vergisting met natuurlijke gisten. Daarna een rijping op de gistcellen en rond Pasen (april) 2020 is de wijn gebotteld in een fles met kurkafsluiting. Prijsindicatie: “ab Weingut” € 17,50.
De wijnen van Thanisch zijn in Nederland verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken.

klaar voor aflevering

De oogst van 2019 wordt door Thanisch omschreven als “klein aber fein”. De belangrijkste oorzaken voor die kleine oogst zijn vorst in de maand mei en een periode van grote hitte in de zomer. Er is dan ook flink geselecteerd bij Thanisch. Petra Thanisch vertelde mij dat het karakter van de Riesling wijnen uit 2019 typisch is voor wat men van deze druif kan verwachten. Veel wijnen met spanning. Zoals de Duitsers dat zo mooi zeggen: “rassige Weine”.

Thanisch Niederberg-Helden Alte Reben -R- 2019

Fonkelend helder in het glas. Licht goudgeel van kleur.
Een neus die iets exotisch aandoet: gekonfijt geel fruit, kokos, honing en ijzer. Mineralen, kalk en iets zuivel. Fruitaroma’s van knapperige gele appels en limoen.
In de mond intens en vol met die kenmerkende knisperende Riesling zuren. Ananas, citrusfruit en een klein wit pepertje. Mondreinigend en zeer fris van smaak. Achter de muur van hoge zuren proef je het rijpe fruit en de sappige bitters van gele grapefruit, die ook heerlijk in de afdronk terugkomen.

Een typische jonge Riesling van hoge kwaliteit, zowel in geur als in smaak. Uitgesproken en geconcentreerd, strak en droog. Zeer goed!

Strakke score voor deze Riesling uit de Mosel: 16,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #thanisch #mosel #riesling #deutscheweine  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *