Thanisch Brauneberger Juffer Riesling Spätlese 2018, elegantie en spanning in een glas

Een prachtige Spätlese uit de wijnregio Moezel van Thanisch. Hoe elegantie, kracht en spanning perfect samengaan.

Weingut Thanisch is gevestigd in Lieser (Mittelmosel). Sinds 2001 zwaaien Jörg en Petra Thanisch de scepter over dit Weingut in Lieser. Thanisch heeft ongeveer 8 hectare aan wijngaarden. Het overgrote deel is (natuurlijk) aangeplant met de Riesling druif, maar er zijn ook nog andere rassen te vinden waar wijn van wordt gemaakt.  Die rassen zijn: Grauburgunder, Weissburgunder, Chardonnay, Dornfelder en Spätburgunder.  Thanisch heeft wijnen op verschilende kwaliteitsniveau’s. De Grosses Gewächs (GG) wijnen komen van de Lieserer Niederberg-Helden. In 2020 heb ik Thanisch bezocht, voor het verslag klik HIER.

Bij de vinificatie maakt Thanisch gebruik van spontane vergisting en dat is bij deze laat geoogste Riesling ook het geval geweest. De wijngaarden voor deze wijn, Brauneberger Juffer, liggen direct aan de Moezel en lopen steil omhoog tot wel 80 procent. De helling bestaat uit blauwgrijs leisteen en is zuid tot zuidwest gericht. Vergisting vindt plaats in stalen temperatuur gecontroleerde tanks. Het alcoholpercentage van deze 2018 is opvallend laag, slechts 7,5 procent. De fles is voorzien van een schroefdop.

Thanisch Brauneberger Juffer Riesling Spätlese 2018

Kraakhelder in het glas, licht strogeel met een gemiddelde kleurintensiteit.
In de neus ruik ik een snufje petrol. Het schijnt dat warme oogstjaren van invloed zijn op het ontstaan van dit typerende Riesling geurtje. 2018 was zo’n warm jaar. Verder ruik ik blanke rozijnen, citrusfruit, natte kalk, lentebloesem en iets metaal. Best een complexe neus.
Zeer overtuigend in de mond met veel rondeur. Verfijnde crispy zuren tegenover het zoete rijpe fruit, wat veel spanning en diepgang geeft. Gekonfijte gele en groene appels, gele pruimen (mirabellen), muskaat, ananas en honing. Het lage alcoholgehalte is totaal niet merkbaar, de wijn komt vol en krachtig over.

Deze Riesling Spätlese van Thanisch is een elegante en subtiele wijn met veel kracht en spanning. Lekker koel serveren, de wijn boet zeker niet in qua smaak. Een prachtig glas!

Score voor de Brauneberger Juffer Riesling Spätlese 2018: 16,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *