Terroir Unico Malbec van Zorzal in Argentinië

Terroir Unico Malbec van Zorzal in Argentinië

De Terroir Unico Malbec is een van de wijnen die ik proef van Gall & Gall die van grote hoogte komt.

De Terroir Unico Malbec van Zorzal komt uit Gualtallary, het beste gebied in de Uco Valley in de provincie Mendoza in Argentinië. Malbec is de trots van Argentinië en nog beter bekend dan de Malbec uit het land van oorsprong, Frankrijk.

Wijn van grote hoogte geeft vaak complexere wijnen

Toch is het vreemd, een Malbec van grote hoogte. De wijnen uit Gualtallary zijn fris en dat is geen wonder. Het is een micro-regio met een geheel eigen karakter en dito wijnen.
Het gebied is rotsachtig en afgelegen. De wijngaarden liggen op een hoogte van rond de 1300 meter en dat proef je terug in de druiven en in de wijn.
Intens zonlicht, een hoge uv kracht en zeer koele nachten. Dit heeft als resultaat dat je heel frisse en koele, strakke wijnen krijgt.

De invloed van de bodem op de wijn

Misschien is de bodem nog wel belangrijker als de hoogte van de wijngaarden. De bodem is zanderig met een onderlaag van kiezel, kalk en klei. Vooral de kalk resulteert in strakke, maar elegante en aromatische wijnen.
De nachttemperatuur daalt in de zomer al snel naar temperaturen tot rond de 10 graden.
Het Andesgebergte heeft hier een hele grote invloed. Koele lucht zakt vanaf de Andes over de wijngaarden en hier profiteert vooral de Pinot Noir enorm van.

Over Zorzal in Mendoza
Zorzal is een klein domein van rond de 70 hectare. De wijngaarden liggen hier op een plateau en de wijnstokken staan op een vlakke ondergrond. Slecht is dat hier niet. De regenval is hier minimaal en in Gualtallary worden biologische druiven geteeld zonder dat het wordt vermeld.
Zorzal heeft hier onder andere Pinot Noir, Malbec en Cabernet Sauvignon aangeplant. Het kleine wijnbedrijf maakt hier uitsluitend complexe karakteristieke wijnen. Het bedrijf is in 2008 opgericht, maar de wijngaarden zijn al veel ouder. Zorzal is een samenwerking van de Argentijnse eigenaar en een Canadese investeringsmaatschappij.

Deze Terroir Unico Malbec van Zorzal is te koop op de website van Gall & Gall (https://www.gall.nl) voor de prijs van € 9,99, een zeer scherp geprijsde wijn

Geproefd:
Terroir Unico Malbec van Zorzal, te koop bij Gall & Gall

Kleur: de kleur van deze Malbec is zeer donker. Diep donker en ondoorzichtig op de tong met een purperrode kleur. De kleur in de rand is ook super vol. Purperrood, wat roze en vol maar met een heel licht bleek roze randje / 3,0

Neus: de neus is intens, maar medium vol. Zeer elegant fruit (zoals ook de Pinot Noir was en die je hier kunt lezen) en complex. Een grote tegenstelling met de andere Malbec wijnen uit Mendoza. Als fruit vind ik zwarte bes, braam, kers, wat zwarte pruim en vooral een weelderige complexe droge elegantie. De neus is medium vol en diep / 3,7

zilveren medaille van wijngekken.nl. een wijn met een fantastische prijs/kwaliteit

Smaak: Ook de smaak is zeer fris. Elegant en zacht fruit, een op en top rijpheid zonder een ‘jammy’ gehalte. Ook hier komt al het zwarte fruit naar boven. Samen met de weelderige zuren, een ijzergehalte, een prachtige kruidigheid, salmiak en de boter zachte tannines maken de Terroir Unico Malbec een heel complexe wijn. De smaak is vol zonder krachtig te zijn, mondvullend en oh zo weelderig. Je moet er even aan wennen, maar elegantie wint het hier van kracht. De afdronk is medium vol en lang / 7,1

Mijn eindoordeel over deze Zorzal Terroir Unico Malbec:
Deze Terroir Unico Malbec is een compleet andere Malbec dan je zou verwachten. Elegantie ten top en dat verwacht je niet uit Mendoza. Vaak zijn de rode wijnen uit Mendoza jammy met een hoog alcoholgehalte. Hier is het niet het geval bij deze Malbec van grote hoogte, deze Malbec heeft maar 13,5% alcohol. Ik kan erover blijven schrijven, maar dit is gewoon een hele mooie en zachte wijn, een behoorlijke complexiteit en kracht, maar wel een wijn waar je van moet houden… / 2,1

Dus geef ik deze mooie Malbec een totaal van 15,9 punten, een fantastische score en een Zilveren WijnGekkenMedaille