Terre di Giumara 2018 Nero D’Avola, soepel en fris Siciliaans rood

De Nero D’Avola is een veel voorkomende blauwe druif op het eiland Sicilië. Deze frisse rode wijn is daarvan gemaakt.

Terre di Giumara is afkomstig van de huis Caruso e Minini. Dit huis is gelegen in de provincie Trapani, op de westpunt van Sicilië. Hier bezit het familiewijnbedrijf 12 hectare aan wijngaarden, verdeeld over twee percelen: Giummarella en Cuttaia. De druiven profiteren hier van optimale omstandigheden. Dankzij de hoge ligging (tot 450 meter boven zeeniveau) en de verkoelende invloed van de nabij gelegen zee zijn de dagen zonnig en heet, en de nachten aanzienlijk koeler. De aanplant in die wijngaarden is divers: er staan zowel internationale (Chardonnay, Syrah) als inheemse rassen (Grillo, Cataratto, Grecanico, Frappato, Nerello Mascalese en Nero D’Avola).  

Nero D’Avola is dé belangrijkste blauwe druif van het eiland Sicilië. De stijl van de wijnen van deze druif worden wel eens vergeleken met de Syrah. Daar ben ik het niet volledig mee eens, al zijn er wel wat gelijkenissen. Ik vind de Nero D’Avola over het algemeen wat minder uitgesproken qua kruidigheid en iets zachter, fruitiger en lichtvoetiger.

Ik proef de Nero D’Avola uit het oogstjaar 2018. Een wijn met een alcoholpercentage van 13,5 procent. De druiven zijn met de hand geoogst en vergist in stalen tanks. Houtopvoeding komt ook nog even om de hoek kijken want een derde van de wijn rijpt vier maanden in barriques, het overige deel blijft in stalen tanks.

Verschillende wijnen van Caruso e Minini zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs van deze Nero D’Avola ligt rond de 10 euro.

Terre di Giumara Nero D’Avola 2018 van Carusso e Minini

Vrij diep robijnrood met een intensiteit van 3,5 uit 5. In de rand wat purper/violet.
Een zachte, lieflijke neus. Frisse, jong fruitaroma’s van rijpe kersen en frambozen. Iets zuivel.
Op de tong een lichte stroefheid. Rode bosbessen, honingdrop, cassis en melkzuur. Wat prominente zuren geven frisheid. Iets drogend op het gehemelte. Vrij licht van body met een hint van vanille door de houtrijping.

Deze Terre di Giumara is, ondanks het iets droge karakter, toch een soepele en frisse rode wijn. Zuiver, jeugdig en ongecompliceerd. Een plezierig glas rood wat goed wegdrinkt.

Score voor deze Terre di Giumara Nero D’Avola: 13,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #italiaansewijn #nerodavola #sicilia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *