Terre Casali van Chiusa Grande, goede wijnen voor een vriendelijk prijsje

Op de proeftafel staan een viertal wijnen uit de Italiaanse regio Abruzzen, van het huis Chiusa Grande.

Chiusa Grande is een in 1991 opgericht wijnhuis, gevestigd in Nocciano, provincie Pescara in de regio Abruzzen (Italiaans; Abruzzo). Het huis heeft ongeveer 70 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking. Hierin staan verschillende inheemse druivenrassen, zoals Montepulciano, Trebbiano d’Abruzzo, Pecorino en Cococciola. Maar ook “internationale” rassen als Chardonnay, Pinot Grigio, Merlot en Cabernet Sauvignon zijn vertegenwoordigt. Het huis produceert dan ook een uiteenlopend scala aan wijnen in de soorten wit, rood, rosé en mousserend.
Het assortiment van Chiusa Grande is verdeeld in verschillende “ranges”, waarvan ik er al enkele heb mogen proeven. Wijnen die een grote indruk maakten, zoals de In Petra Montepulciano en de Perla Nera.

Ik stort mij nu op de range Terre Casali. Dit is een serie van 4 wijnen, afkomstig van de wijngaarden rondom de wijnmakerij in Nocciano met een oppervlakte van 15 hectare, gelegen op een hoogte van 200-250 meter. Het gaat om 2 witte wijnen van respectievelijk de druivenrassen Trebbiano en Pecorino, een rosé en een rode wijn, beide gemaakt van de Montepulciano druif. Alle wijnen zijn biologisch en vegan gecertificeerd.

De Trebbiano 2019 is vergist op een temperatuur van 15 graden en opgevoed in stalen tanks. Een heldere, licht goudgele kleur met een gemiddelde intensiteit. In de frisse, maar wat terughoudende neus tref ik fruitaroma’s aan van perzik en peer en daarnaast wat natte kalk. Rond, iets tintelend en licht kruidig op de tong. Een pepertje, honing en wat nootachtig. Redelijk milde zuren en een fijn restzoetje. Een elegante wijn met een goede balans (14 punten).

Terra Casali Pecorino 2019 (vergisting en opvoeding gelijk aan de Trebbiano) heeft een iets felle, licht strogele kleur. De neus heeft zacht geel fruit van abrikozen en perzik met een vleugje honing. Redelijk vol en spicy in de mond. Een iets filmend mondgevoel. Amandelen, peper en licht zoutig. De kruidigheid overheerst het smaakpalet enigszins, waardoor de wijn iets ruw overkomt. Een jonge, wilde en aromatische wijn die waarschijnlijk nog wat afronding verdient in de fles (13,2 punten).

De Montepulciano druiven voor de Cerasuolo 2019 rosé zijn eind september/begin oktober geoogst. Een diepe, fel gekleurde rosé met een hoge kleurintensiteit. In de neus tref ik naast het kersenfruit nog wat lichte gisttonen aan. Licht stroef op de tong. Sappig, rond en kruidig met redelijk wat zuren en een klein bittertje. Rood steenfruit. Een fijn restzoetje maakt het af. Rosé met pit en body (13,5 punten).

Bij de vinificatie van de rode Montepulciano 2019 is (volgens de factsheet) een korte koude persing (cryo-maceratie) toegepast. Daarna alcoholische en malolactische vergisting in stalen tanks. De wijn heeft een volle, dieprode kleur. Bleekrood uitwaaierend in de rand. Een neus die zich redelijk opent met fruitaroma’s van rijpe rode kersen en rode bosbessen. Iets rokerig en wat zoet. Soepel, met wel wat tannine en licht drogend in de mond. Drop, laurier, pure chocolade en wat kruiden. Donker fruit. Zuiver van smaak met fijne bitters en gespierde zuren, die voor een aangename bite zorgen. Toegankelijk en plezierig, een prima glas (14,4 punten).

Wienaldi Wines: Italië specialist

Verkoper van de wijnen van Chiusa Grande is Wienaldi Wines, een wijn(web)shop gespecialiseerd in Italiaanse wijnen van Italiaanse (lees: inheemse) druiven. In het prachtige assortiment zijn wijnen te vinden uit verschillende regio’s in Italië.
Deze Terre Casali wijnen hebben allen een vriendelijk prijskaartje; € 7.95 per fles.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #abruzzo #montepulciano #trebbiano #pecorino #cerasuolo #italiaansewijn


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *