Terrazzano Verdicchio Dei Castelli Di Jesi Classico 2021, een doorbijtertje

Een bekende wijn uit de regio Marken in Italië is de Verdicchio Dei Castelli Di Jesi. Ik proef er één van producent Terrazzano.

Verdicchio is een oud inheems druivenras, wat voornamelijk wordt verbouwd in de regio Marken (Le Marche). Het is een druif waarmee zowel soepele, eenvoudige wijnen als meer complexere wijnen kunnen worden gemaakt. In sommige gevallen wordt houtopvoeding toegepast. De wijnen zijn vaak lichtgeel van kleur met groene reflecties. In de smaak vind je nootachtige bitters en frisse zuren.

Deze Verdicchio Dei Castelli Di Jesi van Terrazzano komt van supermarktketen Plus. De prijs zit net onder de 5 euro, een populair segment voor wie zijn wijnen bij de supermarkt koopt. Er is van deze producent ook nog een wijn gemaakt van de Pecorino druif in omloop. Die wijn komt later aan bod. Deze Verdicchio is gebotteld in de bekende amphora fles en bevat 12 procent alcohol.

Terrazzano Verdicchio Dei Castelli Di Jesi 2021

Helder en licht strogeel in het glas.
Een neus vol fruitaroma’s van perzik, abrikoos en gele appels. De geur van lentebloesem. De aroma’s zijn wel wat vluchtig.
In de eerste aanzet vallen de hoge zuren gelijk op. Daarna komen een nootachtig bittertje, iets honing en een wit pepertje. Wat fruit van ananas, abrikoos en limoen. Iets vettig in de mond. De smaak van de wijn maakt op mij een instabiele, wat povere indruk. De zuren overheersen en de smaak is mager van body. Ook wat branderig in de afdronk.

De smaak van deze Verdicchio mist soepelheid en vriendelijkheid. Door de stevige zuren is het een doorbijtertje geworden. Ik vind de wijn wat gaan tegenstaan, makkelijk drinkbaar is het zeer zeker niet. Daarnaast is mijn inziens de zoet/zuur balans in de smaak zoek. Ik kan hier geen plezier aan beleven, jammer…

Score voor de Verdicchio 2021 van Terrazzano: 12,3 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *