Terra di Confine 2013, degelijk, krachtig en kruidig rood

Een rode wijn uit Umbrië die het karakter van de streek goed tot uitdrukking laat komen: Terra di Confine van het huis Vitalonga.

Tenuta Vitalonga

Terra di Confine is een wijn afkomstig van de producent Tenuta Vitalonga. Dit wijnhuis is gelegen in de omgeving van het plaatsje Ficulle in Umbrië. Vitalonga produceert rode, rosé en witte wijnen. De aangeplante druivenrassen in de wijngaarden van Vitalonga zijn divers; naast de Italiaanse Montepulciano en Sangiovese staat er ook Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay.
Vitalonga is sinds 2018 biologisch gecertificeerd.

Terra di Confine

De naam Terra di Confine staat voor “grensland”. De naam verwijst naar de ligging van de wijngaarden waar deze wijn vandaan komt. Het zijn de meest noordelijke wijngaarden van Vitalonga, op de grens van de regio’s Umbrië en Toscane. De bodem kenmerkt zich door kleiachtige zandgronden. De wijngaard genaamd Montiano, ligt op een hoogte van 450 meter.
Terra di Confine bestaat uit een blend van de druivenrassen Montepulciano (70 procent) en Merlot (30 procent). De druivenmassa wordt gedurende 21 dagen onderworpen aan een koude maceratie en daaropvolgende fermentatie in stalen vaten bij een gecontroleerde temperatuur. De wijn rijpt vervolgens in Franse barriques voor ongeveer 12 maanden. Daarna een langdurige flesrijping van 24 maanden.

Umbrië specialist

Voor kwaliteitswijnen uit Umbrië verwijs ik u graag naar Umbriawijn.nl. De wijn(web)shop heeft een uitgebreid assortiment van meer dan 80 wijnen uit deze streek. Daarnaast kunt u ook terecht voor andere delicatessen uit Umbrië, zoals olijfolie, truffel producten, risotto, pasta, balsamico etc.
Een echte “Umbrië” specialist dus!
Deze Terra di Confine heeft een prijskaartje van € 13,95.

Terra di Confine 2013 van het huis Vitalonga

Diep granaatrood van kleur. De intensiteit is hoog, 4 op een schaal van 5. Vol in de rand, waar de kleur iets bruinrood wegloopt. Mooie hangende tranen in het glas.
Een open, zeg maar gerust expressieve neus. Kersen, koffiebonen, kokos en zuivel. De geur van natte aarde, een tikje rokerig en een “boerenstalletje”. Breed en complex.
Vol en intens in de mond met een licht romig mondgevoel. Zwarte kersen, bittere chocolade, teer, kruidnagel en vanille. Een fijne toasting door de houtopvoeding. Licht drogend met mooie frisse zuren. Warm en peperig in de afdronk.

Terra di Confine is een volle rode wijn die krachtig en kruidig overkomt. Een wijn waarin je proeft dat de wijnmaker er de nodige aandacht aan is besteed. Klasse!
De wijn is nu goed op dronk en kan zeker nog een jaar of zeven worden bewaard.
De uitstekende prijs/kwaliteit verhouding levert een gouden wijngekken medaille op!

Een sterke score voor Terra di Confine: 17,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #italiaansewijn #montepulciano #merlot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *