Tenuta Ulisse Merlot Rosato 2019, een stevige en gelikte rosé

Uit de Italiaanse regio Abruzzen komt deze hooggewaardeerde rosé van Tenuta Ulisse.

Hooggewaardeerd omdat de bekende wijncriticus Luca Maroni deze rosé van Tenuta Ulisse een score van maar liefs 99 punten heeft toegekend! Die hoge score prijkt dan ook trots op de flessenhals. Nu ben ik niet de persoon die zich laat beïnvloeden door een dergelijke score. Ik hanteer het principe: eerst proeven en dan beoordelen of die score enigszins overeenkomt met mijn ervaring. Dus dat ga ik dan ook doen.

Tenuta Ulisse is gevestigd in het plaatsje Crecchio, in de regio Abruzzen. Dit gebied ligt in het zuidelijk deel van Midden-Italië en grenst in het oosten aan de Adriatische Zee.
Deze Rosato 2019 is voor 100 procent gemaakt van de mondiale druif Merlot. De stokken van deze wijngaard zijn 10 tot 20 jaar oud en de wijngaard heeft een plantdichtheid van 4.000-5.000 wijnstokken per hectare. In het kort de vinificatie: na het ontstelen volgt een koude schilweking van twaalf uur. Daarna worden de druiven zacht geperst en vindt de fermentatie plaats bij een koele temperatuur van 14 graden. Dit proces duurde 24 tot 48 uur. Tenslotte rijpt de wijn drie maanden in roestvrij stalen tanks. De wijn heeft een alcoholpercentage van van 13 procent.

Deze wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Voor de prijs van € 10,95 wisselt een fles van eigenaar.

Tenuta Ulisse Merlot Rosato 2019

Een heldere, wat felle rosé kleur met een intensiteit van 3 uit 5.
In de neus komt gelijk een snoepjesgeur van rode winegums en zuurstokken je tegemoet. Daarnaast fruitaroma’s van aardbeien en rode appels.
In de mond is de eerste aanzet rond en sappig. Het smaakpalet is zeer fruitig: veel frambozen en aardbeien. Wel wat zoetig en “jammy” van smaak. Cassis en een klein bittertje van rode grapefruit. Licht kruidig. De zoete rijpheid maakt de smaak wat log en tast de frisheid aan.

Een stevige, wat gelikte rosé met veel rijp fruit en een flink zoet randje. Toegankelijk en makkelijk drinkbaar. Echter, de score (99/100) waarmee de wijn wordt gepresenteerd is mijns inziens veel te hoog gegrepen.

Tenuta Ulisse Merlot Rosato scoort 13,8 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #abruzzen #merlot #rosato #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *