Tenuta Guado Al Tasso “Il Bruciato” 2006, DOC Bolgheri, Toscane

Il Bruciato 2006

Is deze Il Bruciato uit de Bolgheri het predikaat Super-Toscaan waardig? Ik ga het proeven…..

Tenuta Guado Al Tasso is een bezitting van Marchese Antinori, een zeer bekende en invloedrijke naam in de (Italiaanse) wijnwereld. Antinori’s Guado al Tasso ligt in Bolgheri in het zuidwesten van Toscane. De 1000 hectare, waarvan 300 wijngaard, golft vanaf het plaatsje Bolgheri naar zee. Dit landschap wordt het ‘anfiteatro bolgherese’ genoemd omdat de heuvels rondom de wijngaarden een natuurlijk amphitheater vormen. Hier heerst een uniek microklimaat waarin de druiven onder ideale, evenwichtige omstandigheden rijpen, zonder vorst en heftige temperatuurschommelingen.

Deze rode wijn is een assemblage van de Cabernet-Sauvignon, Merlot en Syrah-druif. Na houtrijping wordt vlak voor het bottelingsproces de assemblage samengesteld. Vervolgens ligt de wijn nog een aantal maanden in de fles te rijpen. Het alcoholpercentage is 14 procent.
De fles is voorzien van een, naar mijn mening, stijlvol en gedistingeerd etiket. Dat spreekt mij wel aan. Ik heb 2 van deze flessen gekocht bij AH, in een actie-aanbieding. De normale prijs is € 24,99. Degustazione!

Tenuta Guado Al Tasso “Il Bruciato” 2006

Donkerrood in de kleur, tot mooi vol bruinrood in de rand, enigzins ontwikkeld (2,8).
In de neus paddestoelen, aards, eikenhout en iets groente (kool). Wat vanille en bramen. Een delicaat bouquet. Fraai, maar wat terughoudend (3,8).
In de mond warm en vol in de eerste aanzet. Wat plakkerig en zwoel. Intens, peper en zwarte bessen. Tanninerijk, iets stroefheid, koffie, likeurig en cacao-bitterig. Ook wat mint. Breed, rond en dik van smaak met een warme, volle afdronk (8,1).
Een stevige wijn, sappig en vlezig met een flinke bite en een prachtige intensiteit. De vele smaakfacetten zijn mooi in elkaar verweven. Jammer dat de neus iets achter blijft (2,7).
Ik ben blij dat ik nog een fles heb liggen…

Totaal 17,4 punten. Drinken nu tot 2020.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!