Tenuta de Angelis Rosso Piceno Superiore 2017, warm en kruidig rood

Uit de Italiaanse regio Marken komt deze Rosso Piceno Superiore. Een wijn die ik graag ontkurk.

Tenuta de Angelis is de producent van deze rode wijn uit het zuiden van de regio Marken. Wijnmaker Quinto Fausti zwaait hier de scepter. Het bedrijf, gelegen in Castel di Lama, is opgericht in 1950. Men werkt veel met inheemse rassen zoals Passerina, Pecorino, Montepulciano en Sangiovese, maar ook de mondiale rassen zoals Chardonnay en Cabernet Sauvignon worden gebruikt voor de productie van de biologisch gecertificeerde wijnen.

De wijngaarden voor deze wijn liggen op een hoogte tussen de 200 en 350 meter boven de zeespiegel. Deze Rosso Piceno Superiore bestaat uit een assemblage van 70 procent Montepulciano en 30 procent Sangiovese druiven. De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen van 15-18 maanden in houten vaten. Om het hele proces af te ronden nog 6 maanden flesrijping. Alcohol is 13 procent.

Tenuta de Angelis Rosso Piceno Superiore 2017

Vrij diep granaatrood van kleur. Iets bleekrood uitwaaierend in de rand.
In de open neus veel rode fruitaroma’s van zoete kersen. Wat jammig. Een tikje rokerig en wat zwoel.
Vol en kruidig in de eerste aanzet. Licht drogend op de tong. Redelijk hoge zuren. Iets peperig, bittere chocolade, tabak en wat vanille van de houtrijping. Gekonfijt rood fruit. Sappig, gestoofd, zuidelijke warmte. Een warme, lange afdronk.

Het oogstjaar 2017 was een heet jaar in grote delen van Italië en dat element proef je terug in deze wijn. De aanwezige zuren zorgen er echter voor dat de wijn niet log is en voldoende frisheid bevat. Goed glas voor een scherpe prijs!

Score voor de Rosso Piceno Superiore: 15,4 punten.

Deze zonnige Italiaanse wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Momenteel is de jaargang 2018 verkrijgbaar. Een fles kost u € 9,40.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *