Taylor’s Quinta de Vargellas 1998, Vintage port, Portugal

Taylor’s Quinta de Vargellas 1998, Vintage port, Portugal

Taylor’s Quinta de Vargellas 1998 komt uit de eigen kelders en is jaren en jaren geleden gekocht.

Deze Taylor’s Quinta de Vargellas 1998 heb ik ter gelegenheid van de geboorte van mijn dochter, Céline, 18 jaar geleden gekocht. 1998 is haar geboortejaar en wat is nu leuker dan een wijn te kopen uit het geboortejaar van jouw kinderen.

Vintage Port leent zich voor de langere opslag

Vintage port leent zich prima voor een langdurige opslag. Een oogstjaar moet echter wel gedeclareerd zijn als Vintage jaar (dat zijn meestal de betere oogstjaren), maar is daar sprake van dan raad ik u aan om zo’n flesje (of meerdere) voor de opslag te kopen.

Nu is mijn dochter 18 jaar geworden en mag, van de overheid, officieel alcohol nuttigen.

Dus de Taylor’s Quinta de Vargellas 1998 werd rechtop gezet en de wijn werd gedecanteerd (zit altijd depot in een fles Vintage Port en dus een aantal dagen van tevoren rechtop zetten en de wijn voorzichtig overgieten in een karaf, waarbij je moet opletten dat het depot (of droesem) in de fles achterblijft!).

Vintage ports hebben altijd en hoog alcoholpercentage en deze dus ook : 20,5%.

We gaan proeven… (samen met mijn dochter…)

Taylor’s Quinta de Vargellas 1998

Taylor’s Quinta de Vargellas 1998 heeft een volle donkerrode kleur over de tong, overgaand in warm rood en enige ontwikkeling in de rand. De diepte is donker tot diep donker.(2,8)
In de neus heeft deze Taylor’s Quinta de Vargellas 1998 flink wat alcohol, rijp kersenfruit, zoetig, hout, krenten/rozijnen en chocolade. Peperig. (3,9)
Op de tong mooi rond, intens, alcoholisch, maar niet storend. Rond en rijp kersenfruit, wat mokka, koffie, rozijnen en licht chocolade laat Taylor’s Quinta de Vargellas 1998 zien. Intens. Goed op de mid-palate en een brede tot talmende afdronk. (6,7)
Geen zwaargewicht of een vintage port uit een topjaar, maar wel degelijk een zeer aangename port met veel facetten. (2,3)

Opdronk : Nu – 2025
Totaal : 15,7 punten {85+PP} ***

Taylor’s Quinta de Vargellas 1998 is geen zwaargewicht Portwijn, maar wel degelijk een mooie port die de kou van de komende tijd enigszins zou kunnen verzachten…