Taylor’s LBV 2012, Porto, Portugal

Taylor’s LBV 2012, Porto, PortugalTaylor’s LBV 2012 zit in het proefglas en u weet natuurlijk wel waar “LBV” voor staat, tòch…?

Voor het geval dat het u ontschoten is zal ik het nog een keer vertellen: LBV staat voor Late Bottled Vintage.

Een Vintage Port dus die wat later is gebotteld….?!

Ik denk dat het niet zo kort door de bocht is zoals hierboven staat vermeld. LBV wijnen zijn Vintage wijnen (ze zijn uit één jaargang) die langer op vat liggen dan de reguliere Vintage Port wijnen (LBV ligt ongeveer 4 tot 6 jaar op hout en Vintage maar 2 jaar) en daarnaast worden ze ook (meestal) gefilterd. In de regel hoef je dus een LBV Port niet te decanteren en is in principe direct te drinken. Zal niet echt verder ontwikkelen, zoals een Vintage Port.

Een laat gebottelde Vintageport

Ik denk dat de échte Vintage Port nog een stapje hoger is dan de LBV en dat blijkt zeker uit het prijsverschil, maar ook uit de intensiteit en complexiteit van de Vintage Port ten opzichte van de LBV (eigen ervaring). Als dat niet zo zou zijn : waarom zou je dan nog een Vintage Port kopen? De LBV is tenslotte reeds ontwikkeld door de langere vatoplegging en je hoeft het niet eens (in de regel) decanteren!

Al met al hebben we hier dus een Late Bottled Vintage Port uit het jaar 2012 van Taylor in het glas zitten en deze LBV is verkrijgbaar bij de betere wijnhandels. Ikzelf heb er € 12,95 voor neergetikt.

Laat de wijn spreken, zou ik zeggen….

Taylor’s LBV 2012

De kleur van deze Taylor’s LBV 2012 is (zoals verwacht) diepdonkerrood/paars over de gehele tong tot ver in de rand. De diepte is zeer diepdonker. Topkleurtje. (3,0)
De neus van deze Late Botteld Vintage Port is mooi rond chocolade/donkerrood bessenfruit. Rijp en smoothy. Wel alcoholisch. Neus komt redelijk los. (3,5)
Op de tong laat Taylor’s LBV 2012 een mooi spel zien tussen het rijpe en ronde donkerrood bessenfruit, de zoetstoffen (suikers, rozijnen en chocolade), de zachte zuren en de combinatie van het geheel. Smakelijk en verleidelijk. Redelijk goed op de mid-palate en hetzelfde geldt voor de diepte en breedte. Alcoholisch. Een goede tot brede, wat alcoholische fruitige afdronk. (6,3)
Taylor’s LBV 2012 is een smakelijke Late Bottled Vintage Port. Smakelijk en verleidelijk. Mist wel wat in diepte en breedte, maar het is ‘maar’ een LBV. Voldoet aan de verwachtingen. (2,2).

Taylor’s LBV 2012 is een prima Late Bottled Vintage Port van een goed niveau. Heel complex is het niet, maar voldoet zeker aan de verwachtingen en daarom krijgt deze Talylor 15,0 punten, 83PP en **½* van mij. Nu heerlijk te drinken (iets koelen) en houdbaar tot zeker wel 2024.