Tareni Frappato 2019, zomers rood: soepel en toegankelijk

Op zoek naar een zomerse rode wijn? Dan is deze Tareni Frappato uit Sicilië best een goede keuze.

Tijdens de zomer drink ik meer wit en rosé dan rood. Echter, zo nu en dan heb ik wel eens behoefte aan een glas rood. Maar dan natuurlijk geen zware, complexe wijn maar eentje die wat meer lichtvoetig van karakter is. Op de proeftafel staat deze rode wijn gemaakt van de druif Frappato.

Frappato is een inheemse blauwe druif, afkomstig van het eiland Sicilië. Frappato wordt veel gebruikt als “mengdruif” met de Nero D’Avola, bijvoorbeeld in de DOCG wijn van Sicilië, de bekende Cerasuolo di Vittoria . De wijnen van deze druif worden qua stijl wel eens vergeleken met wijnen van de Pinot Noir. Uit DNA-onderzoek is echter een verwantschap met o.a. de Sangiovese druif vastgesteld. Wijnen gemaakt van de Frappato hebben veel rood fruit en zijn wat lichtvoetig van karakter. Die eigenschap maakt de wijnen uitermate geschikt voor in de zomer.

Deze Tareni Frappato is afkomstig van het huis Carlo Pellegrino, gelegen in Marsala. De wijngaarden van deze wijn zijn gelegen in de provincie Trapani, in het noordwesten van Sicilië, op een hoogte van 80 meter boven zeeniveau. De wijn is volledig gemaakt van de Frappato druif, een zogeheten mono-cépage wijn dus. Geen houtopvoeding, na fermentatie heeft de wijn 4 maanden gerijpt in roestvrijstalen tanks. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Wienaldi Wines is de verkoper van deze wijn uit Sicilië én andere Italiaanse wijnen uit verschillende regio’s. Wijnland Italië is rijk aan inheemse druiven en als u wijnen zoekt die hiervan gemaakt zijn, dan bent u bij Wienaldi Wines aan het juiste adres!
Aan deze Frappato hangt een prijskaartje van € 11,50.

Tareni Frappato 2019

Een best wel diepe kleur voor wijn van de Frappato, de kleurintensiteit waardeer ik op 3,5 uit 5. In de rand zie ik een gloed van purper.
De neus geeft aroma’s van bessenconfiture en donkere pruimen. Een snufje stallucht en iets rokerig. In de verte ruik ik ook iets wat mij doet denken aan rubber (reductie?).
Een licht romig mondgevoel. Vrij zachte tannines en zuren. Confiture (zoals aangetroffen in de neus) en donker fruit van zwarte kersen, bramen en pruimen. Dat snufje zwarte peper in de smaak geeft body. Rond, vol en sappig van smaak.

Een soepele en vrij milde wijn met zacht donkerrood fruit en iets kruidigheid. Licht koelen en dan heb je een fijne rode wijn voor zomerse avonden in je glas.

Tareni Frappato bereikt een score van 13,8 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #frappato #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *