Strehn Chardonnay 2019, een fijne en uitgebalanceerde Oostenrijkse Chardonnay

Uit het Oostenrijkse Burgenland komt deze fraaie Chardonnay. Een wijn die een zeer goede indruk achterlaat.

Weingut Strehn is een wijnbedrijf in Midden-Burgenland, gesitueerd in het plaatsje Deutschkreuz, dicht tegen de Hongaarse grens. Het klimaat hier heeft duidelijk continentale trekjes: koude en vaak sneeuwrijke winters, hete en droge zomers. De nabijheid van de Neusiedlersee heeft echter een verzachte invloed op de temperaturen. De verscheidenheid aan bodemsoorten rondom Deutschkreuz is groot: zware kleigronden, löss, grind, kalk en krijt. De kalkrijke bodems overheersen met leemachtige, zanderige en grindachtige delen.

Het “Familienweingut” Strehn heeft ongeveer 50 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking, die aangeplant zijn met de volgende druivenrassen:  Blaufränkisch, Zweigelt, St. Laurent, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay en Welschriesling. Het accent ligt bij Strehn op de Blaufränkisch.  

De druiven voor deze 100 procent Chardonnay komen o.a. van de wijngaard Hochberg: een voor Burgenland hoog gelegen (300 meter) zuidwesthelling met een kalkbodem. De stokken hebben een leeftijd van 30 jaar. De wijn is voor 50 procent op hout (tonneaux) vergist en 50 procent in roestvrijstalen tanks. De verdere rijping heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks.

Dé specialist voor wijnen uit de Oostenrijkse deelstaat Burgenland is De Kelder van de Coningh. Deze wijnwebshop heeft een uitgebreid assortiment van wijnen uit deze deelstaat, gelegen in het uiterste oosten van Oostenrijk. Een fles van deze Chardonnay wisselt voor de prijs van 13 euro van eigenaar.

Strehn Chardonnay 2019

Helder en licht strogeel van kleur met een gemiddelde intensiteit.
Een elegante en verfijnde neus. Fruitaroma’s van rijpe perzik, peer en nectarines. Lieflijk, maar iets ingetogen.
Op de tong rond met vrij milde zuren. Zacht geel fruit (zoals aangetroffen in de neus) en iets citrusfruit (grapefruit) wat de wijn frisheid geeft. En een pepertje. De wijn heeft een iets mollig/filmend mondgevoel. Zuiver en sappig van smaak met een mooie zoet/zuur balans.

Deze wijn van Strehn is een fijne Chardonnay met een gemiddelde “taille”: niet slank, niet dik. Een wijn die rijk is aan raffinement. De wijn drinkt dan ook heerlijk weg. Een slimme keuze!

Een prima score voor deze Chardonnay van Strehn: 15,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *