Strehn Blaufränkisch Reserve 2015, stevig rood uit Burgenland

De Blaufränkisch druif doet het goed in Oostenrijk. Deze wijn van Strehn is daar een mooi voorbeeld van.

Mittelburgenland: Blaufränkischland

Weingut Strehn is een wijnbedrijf in Midden-Burgenland, gesitueerd in het plaatsje Deutschkreuz, dicht tegen de Hongaarse grens. Het klimaat heeft hier duidelijk continentale trekjes: koude en vaak sneeuwrijke winters, hete en droge zomers. De nabijheid van de Neusiedlersee heeft echter een verzachte invloed op de temperaturen. De verscheidenheid aan bodemsoorten rondom Deutschkreuz is groot: zware kleigronden, löss, grind, kalk en krijt. Kalkrijke bodems overheersen met leemachtige, zanderige en grindachtige delen.

Midden-Burgenland is een zogeheten “Blaufränkisch-land” en heeft sinds 2005 de DAC (Districtus Austriae Controllatus) status. Met de term “Reserve” worden de rijkste, in eikenhouten vaten opgevoede wijnen van deze druif aangeduid, met een minimum alcoholpercentage van 13 procent.  

Weingut Strehn

Het “Familienweingut” Strehn heeft ongeveer 50 hectare aan wijngaarden tot zijn beschikking, die aangeplant zijn met de volgende druivenrassen:  Blaufränkisch, Zweigelt, St. Laurent, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah, Chardonnay en Welschriesling. De Blaufränkisch is in dit rijtje de belangrijkste druif voor Strehn. Het huis maakt er verschillende (rosé en rode) wijnen van.

De geproefde wijn is voor 100 procent gemaakt uit de Blaufränkisch druif, van 45 jaar oude stokken. De wijn is vergist op RVS-tanks en heeft een houtrijping ondergaan in eiken vaten van 500 liter. Deze Blaufränkisch heeft een alcoholpercentage van 13,5 procent. De fles wordt geopend door middel van een schroefdop met de bekende Oostenrijkse kleurstelling erop.

Het verkooppunt van verschillende wijnen van het huis Strehn is De Kelder van de Coningh. Deze wijn(web)shop is gespecialiseerd in kwaliteitswijnen uit het Oostenrijkse Burgenland. De verkoopprijs van deze fles staat op € 13,25.

Strehn Blaufränkisch Reserve 2015

Een diepe, donkerrode kleur met een intensiteit van 4 op een schaal van 5. In de rand loopt de kleur purperrood weg. Ik zie lange, dunne tranen hangen in het glas.
Aromatische neus! Verschillende geuren gaan flink los. Zwarte bessen en kersen. Pepermunt, zuivel, iets vanille, ontbijtkoek en kalk. Ook een rokerige geur die doet denken aan een haardvuur van houtblokken.
Eenmaal in de mond gebeurt ook het één en ander. Paprika, kaneel, zwarte peper, cassis en het fruit van zwarte bessen. Fijne bitters. Het beschreven smaakpalet klinkt zo wat chaotisch, maar de verschillende smaakimpressies vallen goed in elkaar. De wijn heeft aardig wat tannine, die drogend op de tong overkomen. De zuren zijn prominent aanwezig en zorgen voor een fris en sappig element.

Een levendige wijn: stevig, vol en wat straf met veel donker fruit en krokante zuren. Het palet aan smaken vormt één geheel, er is balans. Een aanrader!

Een uitstekende score voor de Blaufränkisch Reserve van Strehn: 15,5 punten.

De wijn is nu goed op dronk en zeker nog een jaar of vijf goed houdbaar.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #dekeldervandeconingh #mittelburgenland #blaufrankisch