Stoney Creek Premium Shiraz Viognier 2018, volle rode wijn uit de supermarkt

Stoney Creek Premium Shiraz Viognier

De Stoney Creek Premium Shiraz Viognier op de proeftafel. Een volle rode wijn uit de supermarkt met een wat hogere prijs. Ik proef een interessante blend van Stoney Creek.

De wijnen van Stoney Creek in de supermarkt

De wijnen van het Australische Stoney Creek zijn een bekende verschijning in diverse supermarkten. Je ziet ze in verschillende blends en als mono-cépage wijn. De meest voorkomende druivenrassen die je aantreft in het assortiment bij Stoney Creek zijn de Shiraz en Chardonnay.
Deze wijn uit de Premium serie behoort tot de wat hogere prijsklasse van Stoney Creek; een fles kost u net geen 9 euro. Voor een wijn die je in de supermarkt kunt kopen zit je dan in een hoog prijssegment.

De wijn uit de Premium serie van Stoney Creek

Uit de Premium serie proef ik een blend van de blauwe druif Shiraz en de witte druif Viognier. De verhoudingen zijn mij niet bekend. Op het etiket staat de herkomstbenaming Fleurieu genoemd en dat is een “winezone” ten zuiden van de stad Adelaide.
De wijn heeft 14 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een kurk. De wijn is gebotteld in een zware fles met een diepe ziel.
Er is ook nog een Chardonnay verkrijgbaar in de Premium serie. Die wijn komt aanstaande donderdag op de proeftafel!

Stoney Creek Premium Shiraz Viognier

Stoney Creek Premium Shiraz Viognier 2018

Donker, geconcentreerd en diep van kleur. De intensiteit is te waarderen op 4/4,5 uit 5 voor rode wijn. In de rand loopt de kleur vol door en waaiert iets uit naar purper.
In de neus confiture van donkere pruimen en zwarte kersen. Iets leer, zuivel en wat humus/gronderig. Beetje rokerig ook. De aroma’s zijn wel wat ingetogen.
In de mond een romige aanzet met veel kruidigheid. Zwarte peper, zoethout, cacao, wat zoutig en een vanille “touch”. Donker fruit. Flinke tannines die voor een droge tong zorgen. Wat alcoholisch en stevig van body, iets ruw.

Verwacht geen elegante wijn met de aankoop van deze rode Premium van Stoney Creek. Dit is een jonge, donkere, wat straffe wijn met kracht en kruidigheid. Voor de liefhebbers van stevig rood is dit een goede koop. Een uitstekende score voor een wijn uit het supermarktschap en in combinatie met de aanschafprijs is een bronzen medaille op zijn plaats!

Score van de Stoney Creek Premium Shiraz Viognier: 15,3 punten.

De wijn is nu op dronk. Een jaar of drie flesrust zal hem geen kwaad doen.

Stoney Creek Premium Shiraz Viognier

Wijn van Stoney Creek in de supermarkt

De wijnen van Stoney Creek zijn al jaren favoriet in de supermarkt.

Fans van het Australische merk kunnen hun hart ophalen, want Stoney Creek heeft meer te bieden dan flessen wijn van 75 cl. Er zijn tegenwoordig diverse inhoudsmaten verkrijgbaar van de Stoney Creek wijnen. Daarnaast heeft het Australische wijnmerk ook een premium range in het assortiment van de supermarkt. Die Premium range is een rode of witte wijn in de wat duurdere klasse en uit een geografisch beter gelegen wijngebied. Daarnaast zijn er ook nog eens mini flesjes wijn in een petfles.

De wijnen uit premium range van Stoney Creek
Het ‘South Eastern’ Australische label voegt twee premium wijnen toe aan het assortiment. De witte Limestone Coast Chardonnay is een volle, vette Chardonnay afkomstig uit de gelijknamige wijnstreek Limestone Coast. Het droge en fruitige karakter van de wijn past goed bij visgerechten. Ook de rode Fleurieu Shiraz/Viognier is een volle, stevige wijn waarin je de Zuid-Australische zon helemaal terug proeft. Deze wijn schenk je bij een kruidig gerecht of een mooi stuk vlees. De stijlvolle, zware flessen met chique etiket hebben een verkoopprijs van rond de 9 euro.

Mini flesjes wijn als petfles
Naast de 75 cl Stoney Creek en de premium range zijn er ook nog twee andere producten te vinden in het Stoney Creek assortiment, namelijk mini pet flesjes. Deze pet flesjes zijn ideaal voor een eenpersoonshuishoudens en handig voor de picknick of op de camping. De flesjes bevatten 187 ml en zijn verkrijgbaar in de rode en witte variant. Je vindt ze in het schap voor €1,69 per stuk.

Waar zijn de wijnen van Stoney Creek te koop

Stoney Creek staat bekend om haar smaakvolle borrelwijnen die breed inzetbaar en van constante kwaliteit zijn. Zo doet de rode wijn (€5,99), een blend van Shiraz/Grenache/Petit Verdot, denken aan kersen en zwarte bessen met kruidige tonen. De witte variant (€5,99) Chardonnay/Semillon heeft fruitige tonen van abrikoos en frisse hinten van citrusfruit. De rosé (€5,99) is zoals we hem graag zien, mooi roze van kleur, medium droog en boordevol rood fruit.

De wijnen van het wijnmerk Stoney Creek zijn verkrijgbaar bij: Boon, Boni, MCD, Plus, Coop, Deen, Deka, Dirk, Jan Linders, Poiesz, Hoogvliet, Vomar en Nettorama.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #stoneycreek #southeasternaustralia #shiraz #viognier