Stoney Creek Premium Chardonnay 2018, typische Chardonnay van “down under”

Stoney Creek Premium Chardonnay


Zoals afgelopen maandag beloofd, hierbij de recensie van de Chardonnay uit de Premium serie van Stoney Creek.

Stoney Creek in de supermarkt

De wijnen van het Australische Stoney Creek zijn een bekende verschijning in diverse supermarkten. Je ziet ze in verschillende blends en als mono-cépage. De meest voorkomende druivenrassen die je aantreft in het assortiment bij Stoney Creek zijn de Shiraz en Chardonnay.
Deze wijn uit de Premium serie behoort tot de wat hogere prijsklasse van Stoney Creek; een fles kost u net geen 9 euro. Voor een wijn die je in de supermarkt kunt kopen zit je dan in een hoog prijssegment.

Zoals gezegd, de wijnen van het merk Stoney Creek zijn al jaren “populair” in de supermarkt. Stoney Creek is dan ook veel te vinden in aanbiedingen en acties.
Fans van het Australische merk kunnen hun hart ophalen, want Stoney Creek heeft meer te bieden dan “normale” flessen wijn van 75 cl. Er zijn tegenwoordig diverse inhoudsmaten verkrijgbaar van de Stoney Creek wijnen. Daarnaast heeft het Australische wijnmerk ook een premium range (waarvan nu de Chardonnay op de proeftafel staat) in het assortiment van de supermarkt. De Premium range is een rode of witte wijn in de wat duurdere klasse en uit een geografisch beter gelegen wijngebied.
En, er zijn ook nog eens mini flesjes wijn in een petfles.

Mini flesjes wijn als petfles
Naast de 75 cl Stoney Creek en de premium range zijn er ook nog twee andere producten te vinden in het Stoney Creek assortiment, namelijk mini pet flesjes. Deze pet flesjes zijn ideaal voor een eenpersoonshuishoudens en handig voor de picknick of op de camping. De flesjes bevatten 187 ml en zijn verkrijgbaar in de rode en witte variant. Je vindt ze in het schap voor €1,69 per stuk.

De wijnen van het wijnmerk Stoney Creek zijn verkrijgbaar bij: Boon, Boni, MCD, Plus, Coop, Deen, Deka, Dirk, Jan Linders, Poiesz, Hoogvliet, Vomar en Nettorama.

Limestone Coast

Terug naar de premium wijn die nu voor mij staat. Eerder heb ik de Shiraz/Viognier geproefd, nu is de Chardonnay uit deze serie aan de beurt.
Als herkomstbenaming staat “Limestone Coast” genoemd op het etiket. Dit is een wijngebied in het zuidoosten van Zuid-Australië. Het gebied bestaat uit een aantal wijnregio’s, waarvan Coonawarra de meest bekende naam is. Het klimaat is overwegend koel en maritiem.
Afgaand op het rugetiket kan ik concluderen dat de wijn op de één of andere manier in contact is geweest met eikenhout.
Deze Chardonnay heeft 12,5 procent alcohol. Voor het openen van de zware fles heb je een kurkentrekker nodig. En die ga ik dan ook gebruiken…

Stoney Creek

Stoney Creek Premium Chardonnay 2018 Limestone Coast

Een heldere, licht strogele kleur. De kleurintensiteit is 2 uit 5 voor wit.
De neus opent zich redelijk in het glas na wat walsen. Fruitaroma’s van peer en perzik komen aardig los, alsmede wat tropisch fruit (banaan). Ook wat florale geuren zijn aanwezig.
Een wat romig/boterig mondgevoel. Zachte fruitsmaken zoals die in de neus zijn aangetroffen, komen terug in de smaak. Daarnaast ook wat honing en walnoten. Fijne zuren op de achtergrond die zorgen voor wat frisheid. Rijp, rond en licht getoast. Een Australische Chardonnay met een smaakpalet wat ik wel vaker tegenkom. Wat dat aangaat zijn er geen verrassingen: je krijgt wat je kan verwachten. Redelijk vol van body, wat smeuiig fruit, maar verder geen complexiteit. Wat warmte in de afdronk.

Dit is een correct gemaakte en typische no-nonsense Chardonnay van “down under”. Goed, degelijk en commercieel gemaakt.
Als ik de beide geproefde Premium wijnen van Stoney Creek vergelijk, dan moet ik concluderen dat de rode blend van Shiraz en Viognier wat meer indruk maakt. 

Score van de Stoney Creek Premium Chardonnay is 14,1 punten.

De wijn is nu goed op dronk. Bewaren kan, maar ik zou niet te lang wachten, maximaal een jaar of twee.

Stoney Creek Premium Chardonnay

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #stoneycreek #chardonnay #limestonecoast