Steininger Novemberlese Zweigelt 2015, Niederöstereich, Oostenrijk

Steininger Novemberlese Zweigelt 2015, Niederöstereich, OostenrijkRegelmatig proeven wij wijnen uit Oostenrijk en u moet weten dat daar hele mooie wijnen vandaan komen.

Ik mag het eigenlijk niet meer zeggen, maar jaren en jaren geleden hebben die Oostenrijkers een gigantisch schandaal in de wijnwereld veroorzaakt. De wijnen werden een beetje aangelegd met antivries, om de wijnen wat voller en zoeter te maken. Ook ikzelf heb één van die wijnen geproefd en eerlijk gezegd was het niet te proeven dat er iets mee aan de hand was…

Gelukkig ligt die tijd ver achter ons en heeft Oostenrijk zich weer helemaal opgekrabbeld. Sterker nog: ze zijn er sterker uitgekomen.

In het onderstaande magazine van De Wijnkring lees ik het volgende: Langenlois, waar Weingut Steininger gevestigd is, is dankzij zijn uit- gestrekte wijngaarden de grootste wijnstad van Oostenrijk. De filosofie van het wijnhuis is het willen maken van wijnen, die het fruit en het karakter van de druif tonen. Ze behouden de authentieke stijl, waar- bij de herkomst van de druiven wordt getoond door de smaken die duidelijk, trots en expressief zijn.

De Wijnkring heeft deze rode Oostenrijker in de aanbieding gedaan en dat scheelt u bijna € 2,50 per fles! Kijk maar eens in het magazine en mocht deze wijn u niet direct aanspreken, dan staan er nog tientallen in het magazine die u misschien wel aanspreken. Voor ieder wat wils…

Steininger Novemberlese Zweigelt 2015 heeft een alcoholpercentage van 13,5%.

Laat de wijn spreken…

Steininger Novemberlese Zweigelt 2015

De kleur van deze Steininger Novemberlese Zweigelt 2015 is donkerrood/rood over de tong en overgaand in warmrood met enige ontwikkeling in de rand. De diepte is goed. Leuke kleur. (2,7)
Steininger Novemberlese Zweigelt 2015 heeft rijp kersenfruit in de neus. Zacht met een hint naar donker chocolade. Smoothy en wat herfstig. Neus komt redelijk los. (3,8)
Op de tong is Steininger Novemberlese Zweigelt 2015 zeer zalvend met licht glycerine. Rijp kersenfruit en zeer smakelijk. Frisse zuren. Smoothy gemaakt. Licht kruidig en ook hier herfstig. Een hint naar donker chocolade. Mooi in balans (fruit/zuren). Goed op de mid-palate en redelijk goed in de diepte en breedte. Goede smakelijke afdronk. (6,6)
Je zal het onzin vinden, maar die late pluk (november) is duidelijk te proeven in deze Steininger Novemberlese Zweigelt 2015. De rijpheid, het suikergehalte, de herfst met zijn vochtige avonden, zijn gewoon duidelijk waarneembaar in deze wijn. Mooi rond en zalvend en mooi in balans. (2,3)

Ja, een mooie wijn! Wil je eens wat anders dan die eeuwige Cabernet Sauvignon, Merlot of Malbec…? Koop deze en je zal zeker niet teleurgesteld worden! Wedden..?!
Steininger Novemberlese Zweigelt 2015 loopt gewoon weg moet een totaal van 15,4 punten en is nu heerlijk te drinken (ietsjes koelen) en houdbaar tot 2020.